Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy osoby ubezpieczone prywatnie otrzymują również udział pracodawcy?

Napisany przez ADMCI4
Mam 46 lat i od 28 lat jestem członkiem publicznego ubezpieczenia zdrowotnego. Nie muszę się martwić o wiele spraw. Składki są potrącane od wynagrodzenia brutto, a połowę z nich i tak opłaca pracodawca. Jak to jest, gdy jest się prywatnie ubezpieczonym? To może mnie niedługo dotyczyć. Faktycznie, cieszę się, że mogę wybrać, czy chcę pozostać w publicznym systemie ubezpieczeń czy przejść na prywatny, ale kilka informacji jest kluczowych. Na przykład chciałbym wiedzieć, czy w tym przypadku pracodawca nadal musi pokrywać połowę składek, czy czy będzie to całkowicie na barkach pracownika. Ktoś zna odpowiedź na to pytanie? ArminQ.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

chodzi o tę samą kwestię:

viewtopic.php?t=8504

Mam nadzieję, że to trochę pomaga!

Pozdrowienia z Hesji

Napisany przez Debeka-Berater

Kto ma na ten temat informację? ArminQ.

Pracodawca również płaci połowę składki, maksymalnie jednak połowę składki, jaką trzeba by było zapłacić pozostając w ubezpieczeniu zdrowotnym zgodnie z ustawą. Jednak maksymalnie płacąc połowę składki maksymalnej.
Ale jeśli na przykład dzięki samodzielnej organizacji i nie składaniu faktur otrzymuje się zwrot składki za 4 miesiące, to czy otrzymuje się z powrotem te 4 pełne składki miesięczne. Innymi słowy, na przykład 400 euro miesięcznie składka podstawowa, jeśli faktury wynoszą mniej niż 1600 euro rocznie, otrzymuje się 1600 euro zwrotu na konto, chociaż pracodawca zapłacił połowę. Ostatecznie więc płaci się tylko 2 pełne składki miesięczne. Jeśli faktury przekraczają 1600 euro, oznacza to, że trzeba mieć kilka badań w ciągu roku...

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata