Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Facebook i inne.

Napisany przez Einstein23
To, co mnie szczególnie interesuje, to sposób w jaki ocenia się firmy takie jak Facebook. Bez fizycznych aktywów, takich jak maszyny, wydaje mi się, że może to być dość trudne. Czy ktoś się na tym zna? Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
Czego dokładnie chcesz się dowiedzieć? Ocena zawsze jest kwestią indywidualną. Każdy postrzega wartość trochę inaczej. Dotyczy to także rzeczywistych środków produkcji. Ale pozostańmy przy Facebooku. Zakładam, że odnosisz się do wartości firmy w kontekście debiutu giełdowego. Ocena wartości polega tutaj przede wszystkim na tym, jak duże mogą być przyszłe zyski. W DAX obecnie przedsiębiorstwa są wyceniane na około 6-20 * roczny zysk (jeśli za podstawę przyjmiemy aktualną cenę). W USA zawsze jest to trochę więcej. Około 12-25 * roczny zysk. To jest ocena rynku. Oczywiście możesz także określić wartość każdej rzeczy w posiadaniu firmy na Facebooku. Od długopisu przez biura po oprogramowanie i każdego użytkownika osobno. Bo w rzeczywistości wszystko ma swoją wartość. Powinniśmy się zastanowić, skąd ta wartość się bierze. Wtedy to zachodzi, gdy inni byliby skłonni zapłacić za dany przedmiot. A zatem oprogramowanie jest całkiem porównywalne do innych środków produkcji. Jeśli nie ma nikogo, kto chciałby kupić dany towar, jest bezwartościowy. Wartość i koszty to różne rzeczy. Nawet gdy stały klient albo użytkownik nic nie kosztuje (mówiąc w uproszczeniu), ma on mimo wszystko wartość.

Kiedy Facebook musi ujawnić więcej danych, pojawia się wiele różnych możliwości dotyczących bilansu.

Napisany przez Finance_2ME
Tak dokładnie, ja również nie do końca rozumiem Twoje pytanie.
Obecnie szacuje się, że wartość firmy Facebook wynosi 75-100 miliardów euro. Jest to zatem JEDNA z największych ofert publicznych od bardzo długiego czasu... i oczywiście uzyskuje swoją wartość, ponieważ obecnie zarejestrowanych jest tam ponad 600 milionów ludzi na całym świecie, co oznacza, że Facebook posiada dane użytkowników, które są oczywiście doskonałym środowiskiem reklamowym...

Napisany przez Eric75
Facebook ma po prostu ogromny wpływ i dzięki zebranym danym użytkowników ma ogromną wartość dla firm, które mogą wykorzystać to do celów reklamowych. Taka firma jest oceniana między innymi na podstawie swojego potencjału do osiągnięcia zysków w przyszłości. Firma nie musi zawsze składać się z fizycznych dóbr, takich jak maszyny, aby móc ją wycenić. Dobra niematerialne także odgrywają rolę :-)

Napisany przez chicago
Tak, moim zdaniem wartość Facebooka można obliczyć. Można przedstawić zarobki i wartość firmy. Wartość przedsiębiorstwa obejmuje również aktywa niematerialne. Nie potrzeba maszyn, aby mieć wartościową firmę.

Pozdrowienia

Napisany przez denno
To, co naprawdę się liczy dla firm takich jak Facebook, Google itp., to przychody generowane poprzez reklamy oraz potencjał wynikający z niesamowicie dużej liczby użytkowników i ich danych. Istnieją też oczywiście elementy fizyczne, które towarzyszą temu - firma z pracownikami, programistami, serwerami itd. Jednakże w tych firmach to właśnie cechy wirtualne odgrywają większą rolę.

Napisany przez Supersparer
Więc rozumiem już pytanie. Facebook to w końcu tylko struktura z niczego, z wieloma klientami, którzy tak naprawdę nic nie płacą, ponieważ cała firma finansowana jest poprzez a) reklamy i b) sprzedaż informacji dalej innym płacącym firmom. Jeśli jednak nagle nikt nie chce już być na Facebooku, bo odwracamy się od niego, to oni nie mają nic. Dlatego uważam, że to jest czysta bańka, która rośnie do momentu, aż nie pęknie. Do tego czasu osoby odpowiedzialne zarobią tyle pieniędzy, że tak naprawdę będzie to obojętne. Tutaj nie ocenia się rzeczy materialnych. Tylko takie mógłby, byłby, gdyby...

Napisany przez delgado
Do oceny firmy moim zdaniem nie są potrzebne żadne dobra materialne. Facebook stał się już sam w sobie marką jako przestrzeń reklamowa i marketingowa. Dzięki temu Facebook stał się stałym elementem w gospodarce. Wartość firmy jest ogromna. W dzisiejszych czasach dobra niematerialne są tak samo ważne jak materialne. Przez ciągły rozwój nie stanowią one rzeczywistej konkurencji. Aby zakończyć odpowiedź na Twoje pytanie. Facebook ma bardzo wysoką wartość.

Napisany przez 2Bolitho
To pytanie brzmi, czy sama oprogramowanie ma tę wartość, czy nie. Czy kupiłbyś to oprogramowanie, gdybyś nie mógł używać nazwy? Z drugiej strony, ile jest dla Ciebie warta nazwa? A trzecie pytanie: Ile dla Ciebie znaczą użytkownicy, prawie 1 mld ludzi na całym świecie...

Napisany przez Karin2202
No cóż, tyle w temacie oceny. Wygląda na to, że akcje były trochę przewartościowane...
Otworzyłem wątek na ten temat tutaj: viewtopic.php?t=9453

Napisany przez gavino
Trochę przecenione jest dobre! Jeżeli wkrótce nie wprowadzą dodatkowego pomysłu, akcje będą dalej spadać. Całe zamieszanie wokół tych akcji doprowadziło do tej przeceny. Osobiście uważam, że akcje będą kontynuować spadek. Zuckerbergowi to obojętne. Czy siedem czy pięć miliardów, nie sądzę, żeby to dla niego zrobiło dużą różnicę. Tak czy inaczej, już zdążył się ustatkować.

Napisany przez davidg2k12
Cześć,
Nadal można znaleźć wpisy z lutego tego roku dotyczące tego, jak akcje Facebooka się rozwiną. Nie było zaskoczeniem, że przyniosły taką porażkę. Ale wszyscy jesteśmy ciekawi, jak się w tym roku będą rozwijać. Bo w tym roku pan Zuckerberg z pewnością nie odejdzie z giełdy. Po co miałby to zrobić... Być może taka akcja, pochodząca z jeszcze stosunkowo nowego rynku, jakim jest social networking, po prostu potrzebuje czasu, aby się ugruntować.

Z niecierpliwością czekamy...

Do zobaczenia,

Twój David G.

Napisany przez Elke
Także ja mam pytanie: jak może firma, która ma przycisk Lubię to jako podstawę działalności, być warta więcej niż Mercedes Benz?Więc jeśli ktoś potrafi MI WIARYGODNIE I JASNIE odpowiedzieć na to pytanie, to stawiam mu loda albo sorbet z szampana.

Napisany przez 2Bolitho
Hmm, trudne. Przede wszystkim dlatego, że sam mam wątpliwości. Jednakże:

Chodzi tutaj o oczekiwania dotyczące przyszłych zysków. Jeśli połączę prawie cały świat i uzyskam dostęp do danych osobowych, mogę wykorzystać sieć i dane w celach zyskownych. Podobnie jak Google, ale jeszcze bardziej zindywidualizowane. Dziś nie jesteśmy w stanie nawet przypuszczać, jakie z tego mogą wyniknąć dochody. Producent samochodów ma ograniczenia. Istnieje ostra konkurencja, a branża zdaje sobie sprawę, że na tym świecie nie ma wystarczająco dużo miejsca, by każdy mógł jeździć dużymi, drogimi samochodami. Być może nawet kilkoma na osobę. Nowe technologie napędu otwierają perspektywy, to prawda. Ale nawet wtedy wydaje się, że indywidualna komunikacja i tym samym klasyczne modele biznesowe zbliżają się do końca. (Mówimy tutaj o bardzo długoterminowej perspektywie, nie o jutrze czy pojutrze.) Przejście w kierunku usługi mobilności jest wyraźnie widoczne na platformach carsharingowych. Być może przyszłość Mercedesa i innych polega na udostępnianiu flot pojazdów jako usługi. Abonament samochodowy, podobny do tego w dziedzinie telekomunikacji. Z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju byłoby to sensowne, ponieważ gdy koszty utrzymania, eksploatacji i konserwacji są ponoszone przez usługodawcę, istnieje silny bodziec do produkcji efektywnych samochodów, które są trwałe, mało zużywają i nie wymagają częstych napraw. Ale wracając do tematu: chodzi o oczekiwanie zysków w przyszłości. W przypadku Facebooka są one postrzegane jako bardziej obiecujące. A w przypadku Mercedesa istnieją szanse, ale nie tak różowe. Czy to jest prawda czy fałsz, przesada czy niedomówienie, dzisiaj nie wiadomo. Ale opinie ludzi są skondensowane w cenie jako inteligencja tłumu i odzwierciedlają oczekiwania co do przyszłości udziałów firmy. I to jest tylko ocena rynku. Każdy może to inaczej ocenić i to jest w pełni zrozumiałe.
Hmm, czy to było zrozumiałe, nie wiem. Mam nadzieję, że przynajmniej... ;-)

Napisany przez blowfish
Uważam to za negatywne, ponieważ to nie jest naprawdę potencjalne, z drugiej strony widać, że Google inwestuje w to kapitał. W każdym razie nie kupiłem akcji Facebooka.

Napisany przez 2Bolitho
Kapitał nie jest decydujący. Pieniądze są zarabiane dzięki modelowi biznesowemu. W społeczeństwie usługowym modele często wymagają mniejszego kapitału. Tutaj należy poddać klasyczne myślenie w wątpliwość.

Napisany przez Klaus.Gold
Jeśli chodzi o kwestię wartościowania, wystarczy spojrzeć na ich notowania giełdowe. Choć w przypadku Facebooka wiele poszło nie tak. Jednak pokazuje to po prostu, że ocena taka jest trudna nawet dla ekspertów. Dlatego w zasadzie pytanie nie jest złe, tylko nieprecyzyjne.

Napisany przez somepeople
To jest totalnie przereklamowane

Napisany przez susa23
[cytat=somepeople">
jest całkowicie przereklamowane
[/cytat]
Zgadzam się całkowicie. Nigdy nie mogłem zrozumieć tego szaleństwa na Facebooku i jeśli chodzi o wartość... cóż, nie jest to nic, co można dotknąć. Jedynym źródłem dochodu są reklamy, na które i tak nikt nie klika. Moim zdaniem to bańka...

Napisany przez udoweiss
Także uważam, że akcje FB są przewartościowane. Facebook musi znaleźć sposób, aby stać się bardziej atrakcyjnym.

Napisany przez Winger
Ocena akcji takich jak Facebook zawsze jest również spojrzeniem w kryształową kulę, ponieważ zawsze odgrywają rolę również przyszłe oczekiwania, a szczerze mówiąc, kto wie, czy FB będzie nadal modne za 5 lat? Albo czy kiedykolwiek uda im się uczynić swój model reklamowy bardziej dochodowym?

Napisany przez Elke

To, co mnie paląco interesuje, to jak ocenia się firmy takie jak Facebook. Bez rzeczywistego kapitału, takiego jak maszyny, wydaje mi się to dość trudne. Czy ktoś się na tym zna? Pozdrowienia

Czas dóbr materialnych dawno minął. Ponieważ rzekomo żyjemy w społeczeństwie informacyjnym, obecnie wartość wiedzy musi być najwyższa. Google i Facebook nie wiedzą wiele sami o sobie, ale pokazują nam, jak znaleźć tę wiedzę. Na Facebooku jakość nie jest szczególnie wysoka, ale czynniki społeczne są znacznie ważniejsze niż tzw. faktory twarde.

Napisany przez Birgit K.
Obecnie nie wygląda to zbyt różowo dla tej sieci społecznościowej... Patrząc na skandal związany z ochroną danych.

Napisany przez NowakAG
Myślę, że prawdziwą wartością Facebooka jest nazwa marki Facebook. Podobnie jak w przypadku Coca-Coli, gdzie Coca-Cola jest najbardziej znaną marką na świecie. Facebook ma jeszcze długą drogę do tego. IBM zajmuje już drugie miejsce wśród najbardziej znanych marek na świecie.
Pozdrawiam

Napisany przez BlamB
Jak wspomnieli moi poprzednicy, firma dzisiaj nie zawsze potrzebuje tylko twardych aktywów materialnych. Porównanie Googlea z Facebookiem jest trochę nieadekwatne, ponieważ Google zauważył, w przeciwieństwie do Facebooka, jak można monetaryzować niematerialny majątek (dane -> reklamy). Ponadto Google nie składa się tylko z samej wyszukiwarki. Obecnie można tam kupować filmy i książki, istnieje system operacyjny dla smartfonów, można zarządzać swoimi kontaktami, korzystać z programów biurowych itp. ... Facebookowi jak dotąd nie udaje się osiągnąć tego samego. Na początku roku nawet jedna z największych klientów reklamowych odeszła (chyba Daimler), bo uważała, że reklamy nie przynoszą zbyt dobrych rezultatów. A jeśli spojrzymy na kursy akcji, można zauważyć różnicę: Google zyskał 700%, podczas gdy Facebook stracił 50% (chciałbym podać źródło, ale niestety nie jest to możliwe -> źródła wydają się być przecenione).

Co do tematu początkowego: Oczywiście, takie firmy można również wycenić. W zasadzie wystarczy przemyśleć, ile dochodów firma będzie generować w przyszłości i oprocentować je przez lata. Tak teoretycznie. W praktyce jest to oczywiście trochę trudniejsze ... A jeśli chodzi o Facebooka, to chyba trochę pomylono obliczenia

Napisany przez Weighting
Nie ulega wątpliwości, że cena Facebooka jest zawyżona. Wartość firmy tworzy się dzięki dochodom z reklam oraz możliwości badania zachowań użytkowników i drogiej sprzedaży tych informacji.

Napisany przez soundjunk

Naprawdę, cena Facebooka jest przesadzona. Wartość firmy wynika z przychodów z reklam oraz z możliwości badania zachowań użytkowników i drogiego sprzedawania tych informacji

To może być prawda w Twoim przypadku. Niemniej jednak wyraźnie istnieje wystarczająca liczba ludzi, którzy chętnie kupują i sprzedają na giełdzie po obecnym kursie.
Mówisz o dobrej możliwości generowania siły nabywczej po wcześniejszych badaniach. Przy 600 mln użytkowników to nie powinno sprawić, że uznałbyś cenę za przesadzoną.
Poza tym nie znamy nawet wartości niematerialnej marki Facebook, trzeba by zobaczyć bilans.

Facebook moim zdaniem nadal pozostaje pudełkiem ze zdziwieniami, przez które można zarobić dużo pieniędzy, ale i je stracić - całkiem niezależnie od samego aspektu inwestycyjnego, nie mówiąc o społecznym nonsensie.

Napisany przez Staubkuchen
Facebook i oczywiście inne firmy są tak przereklamowane !!!

Napisany przez IslamicBanking
Facebook jest zdecydowanie pudełkiem niespodzianek.

Pod koniec roku akcje miały wskaźnik KGV na poziomie 49,08, co jest ekstremalnie wysokie. Rynek wyraźnie oczekuje dalszego ogromnego wzrostu zysków.

Jednak tutaj rodzi się pytanie, skąd ten wzrost ma pochodzić... Ile obecnie ma członków Facebook? Na pewno więcej niż 1 mld. Ważne rynki, które przynoszą zyski (Europa, USA), są nasycone - w tych krajach praktycznie każdy jest już na FB. W Chinach, jeśli mam dobrą wiedzę, Facebook jest zablokowany i nie oczekiwałbym, że sytuacja ta zmieni się w przyszłości. Co do Indii, która dzięki stosunkowo silnej gospodarce i ogromnej liczbie ludności jest również interesującym rynkiem, nie mam pewności, ale myślę, że FB jest tam już dość dobrze ugruntowany.

Ważne jest więc, aby Facebook czerpał większe przychody z istniejących użytkowników. Jak to może się wydarzyć. Każdy, kto jest aktywny na Facebooku, zauważył, że obecnie prowadzone jest wiele eksperymentów... Reklamy w Newsfeedzie, reklamy w pasku bocznym, na ekranie logowania i na różnych miejscach w różnych aplikacjach na smartfony. Wydaje mi się, że firma działa dość chaotycznie i próbuje wszystkiego metodą prób i błędów

Każdy, kto kiedykolwiek reklamował się na Facebooku i miał pecha mieć do czynienia z wsparciem technicznym Facebooka w Niemczech, wie, że istnieje ogromny potencjał poprawy jakości. Dla takiej firmy to naprawdę śmieszne...

Niedawno Facebook zaprezentował Open Graph Search, czyli wyszukiwarkę Facebooka. Nie jestem w stanie ocenić, czy to będzie nowy napędzacz zysków, myślę że to duże pytanie...

Temat jest z pewnością fascynujący, Facebook po prostu nie do wyobrażenia już dla życia wielu ludzi i w błyskawicznym tempie zgromadził na swojej platformie ogromną liczbę osób, które spędzają na niej ogromną ilość czasu... umożliwia reklamodawcom docieranie do określonej grupy docelowej jak żaden inny nośnik dotychczas.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata