Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy zawsze należy stawiać na bezpieczeństwo, gdy chodzi o oszczędzanie na emeryturę?

Napisany przez ADMCI4
Obecnie mam około 30 lat i zarabiam około 4000 euro brutto. Ponieważ zdaję sobie sprawę, że nie mogę polegać na mojej przyszłej ustawowej emeryturze, chciałbym zawrzeć prywatne ubezpieczenie emerytalne, które byłoby skuteczne, ale także bezpieczne.
Jeśli teraz zainwestuję moje pieniądze tam na kolejne prawie czterdzieści lat, muszę być pewny, że pozostaną one dla mnie.
Z drugiej strony, nie ma sensu, jeśli otrzymuję niewielkie odsetki lub zyski. Jestem teraz bardzo niepewny, które cele powinienem postawić na pierwszym miejscu.
Czy ważniejsze jest osiągnięcie jak najwyższych zysków, czy też powinno się zawsze bardziej zwracać uwagę na aspekt bezpieczeństwa w planowaniu emerytury?

Re: Czy zawsze należy stawiać na bezpieczeństwo, gdy chodzi o oszczędzanie na emeryturę?

Napisany przez 2Bolitho
Sprawdź więc najpierw, czy twój pracodawca oferuje dobrą ofertę emerytalną. W przeciwnym razie wszystko zależy od tego, ile chcesz zainwestować czasu. Im więcej wiedzy zdobędziesz, tym większe ryzyko możesz podjąć, a następnie kontrolować za pomocą procedur zarządzania ryzykiem i finansami. Jeśli nie chcesz inwestować czasu, ulokuj swoje pieniądze na kontach oszczędnościowych. Jeśli chcesz poświęcić trochę czasu, powinieneś rozważyć inne opcje emerytalne, a jeśli chcesz zainwestować więcej czasu, to również akcje i inne inwestycje. Wtedy większość czasu wymaga około jednego dnia pieniężnego w miesiącu i regularnego śledzenia sytuacji. W sumie nie jest to zbyt trudne. Na przykład tutaj znajdziesz inspiracje: Podsumowanie serii artykułów - Tworzenie własnej strategii majątkowej | Budowanie majątku z planem
Lub tutaj, polecam tę aktualną książkę: viewtopic.php?t=7832

Napisany przez Naseweis
Cześć,

jako uzupełnienie odpowiedzi Bolitho, zdecydowanie powinieneś/jesteś powinien zawrzeć ubezpieczenie od niezdolności do pracy.

Ponieważ po co ci emerytura, jeśli miesięczne dochody nie są zabezpieczone.

Pozdrawiam N.

Napisany przez Reibold
Cześć!

Jestem przyjacielem dywersyfikacji.
Można zawrzeć umowę z oprocentowaniem, zainwestować w plan oszczędnościowy funduszu akcyjnego oraz zakupić kilka akcji z wysokimi dywidendami. Trochę złota pewnie też nie zaszkodzi.
W aktualnej sytuacji gospodarczej i euro nie można przewidzieć, co jest najbezpieczniejsze.

Możesz samodzielnie zgłębić ten temat i regularnie się nim zajmować, lub zlecić to komuś innemu.

Z pozdrowieniami

Alexander Reibold
doradca finansowy
Ingolstadt i okolice
Tel: 08431 901290

Napisany przez kaaaamel
Więc głównie inwestuję w nieruchomości i fundusze, myślę, że to dobra decyzja, jeśli ktoś nie chce się zbyt wiele tym zajmować.

Napisany przez soundjunk

Ja, głównie inwestuję w nieruchomości i fundusze, myślę, że to dobre wyjście, jeśli ktoś nie chce się zbyt wiele tym zajmować.

Cześć,

czy mógłbyś wyjaśnić mi związek między inwestowaniem w nieruchomości i fundusze a niezbyt wiele się tym przejmować?

W jaki sposób ta informacja może pomóc osobie zadającej pytanie?

Pozdrowienia
Patrick

Napisany przez Naseweis
Cześć Soundjunk,

moja odpowiedź brzmiałaby dokładnie tak, jak została podana przez kaaaamel.

1. Fundusze inwestycyjne;
2. Nieruchomości (domy, mieszkania);

Pozdrowienia N.

Napisany przez soundjunk
Cześć Merger, To nie odpowiada jednak na pytanie. Uważam, że sensowne jest posiadanie dwóch różnych form oszczędzania na starość, w tym przypadku zarówno funduszy, jak i nieruchomości. Niemniej jednak regularnie należy zajmować się zamkniętymi funduszami emerytalnymi - to, co dzisiaj jest dobre, może być już za rok złe, niestety.Zakładam, że regularnie utrzymuje Pan/Pani kontakt ze swoimi klientami w tej kwestii?!PozdrowieniaPatrick

Napisany przez Naseweis
Cześć Soundjunk,

z pewnością, nawet w przypadku funduszy inwestycyjnych (nie funduszy emerytalnych) warto regularnie kontrolować, czy należy wymienić poszczególne fundusze.

Wystarczy przypomnieć sobie sytuację w Grecji.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Naseweis
.........................

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata