Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Inwestować w diamenty?

Napisany przez KennIZh
Cześć wszystkim,

Czy macie doświadczenie w inwestowaniu w diamenty? Ostatnio bardzo często słyszy się, że sensowne może być lokowanie pieniędzy nie tylko w złoto czy nieruchomości, ale także w diamenty. Już trochę poczytałem na ten temat i mam znajomego jubilera, który może mi pomóc w wyborze diamentu. Niemniej jednak chciałbym się tu zapytać, czy macie jakieś istotne wskazówki na ten temat? To nie jest takie proste...

Bardzo dziękuję.

Napisany przez dcno1
istnieje wiele różnych opinii na temat inwestycji w diamenty. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że społeczność inwestycyjna w tym segmencie ciągle rośnie. Niestety, jak często w życiu, w sieci jest także wielu czarnych owiec, które pojawiają się jako dostawcy cen i doradcy. Moim zdaniem wiarygodność jest zapewniona przez tych, którzy pokazują transparentność cen również otwarcie w sieci, bez konieczności natychmiastowego rejestracji i ujawniania danych.

Napisany przez Eric75
Ważne jest przede wszystkim, abyś dokładnie się zainformował i skorzystał z kompetentnego doradztwa. Doskonałe diamenty jednokaratowe (czystość IF) o kolorze D są uważane na przykład za klasyczne diamenty inwestycyjne. Jako podstawową wiedzę poleciłbym ci przeczytanie tego artykułu: 10 faktów o diamentach inwestycyjnych. Moim zdaniem zawiera on najważniejsze rzeczy, na które należy zwrócić uwagę (również PDF na końcu artykułu jest dobrą podsumowaniem). Powodzenia i proszę, zasięgnij profesjonalnej porady...

Napisany przez dcno1
Dokładnie Erik75 ... Doradztwo jest bardzo ważne. Znam Twoją rekomendację i uważam ją za dobrą. Dostawca prowadzi bardzo intensywną promocję w Internecie, ale otrzymałem też częściowo negatywną opinię na temat doradztwa i dostawy. Dlatego bądź czujny! - Zawsze pytaj o towar zapakowany w folię. Jest droższy, ale bezpieczniejszy. PORÓWNUJ CENY!

Napisany przez Sebgold
Diamenty... uiui delikatna sprawa... zgadzam się z moimi poprzednikami! Koniecznie porównajcie ceny!!! I na pewno się nie oszukujcie... bo to mogłoby źle się skończyć!

Napisany przez jrgenbrinker
Myślę, podobnie jak niektórzy tutaj, że inwestowanie w diamenty nie jest takie proste. Wartość kamienia zależy od wielu czynników, takich jak kolor, klarowność itp., które laikowi mogą być trudne do oceny.

Napisany przez Vaniher
Mogę tylko się zgodzić z poprzednim mówcą, inwestycja w diamenty musi być dobrze przemyślana.
Niemniej jednak niedawno postanowiłem podjąć ten krok.
Przy wyborze zwróciłem uwagę na wszystkie kryteria, a głównie na certyfikat, ponieważ zależało mi na zrównoważonym wydobyciu i nie chciałem nabywać tzw. diamentów konfliktowych.

Napisany przez isar11
Cześć

Uważam, że osoba, która chce inwestować w biżuterię, kamienie szlachetne, metale szlachetne i podobne rzeczy jako aktywa rzeczowe, powinna naprawdę dobrze się w to zagłębić. Posiadając powierzchowną wiedzę, można sobie tylko poparzyć palce. Alternatywnie istnieją również różne formy inwestycji i lokat obciążone różnymi stopniami ryzyka, gdzie bardziej zwraca się uwagę na kursy giełdowe niż na faktyczny rozwój aktywów rzeczowych w postaci kolekcji.

Napisany przez Marvin73
Tak, to jest ten sam ulagam i złoty/srebro, ovoj mogućnosti ulaganja nisam još razmišljao, ali zdecydowanieno ću se informisati ovog tjedna. Hvala ti u svakom slučaju na ideji.

Napisany przez Naseweis
Cześć Marvin73,

Czy sprawia ci przyjemność zasypywanie forum finansowego linkami reklamowymi?

Pozdrowienia, N.

Napisany przez pietro import
Cześć, jestem pietro, jestem brokerem diamentów, mój niemiecki jest słaby, więc pracuję na giełdzie diamentów w Antwerpii. Polecam ci, abyś nie kupował u jubilera ani w banku, a zawsze u brokera. Jubilerzy kupują od brokerów. Zawsze kupuj z międzynarodowym certyfikatem uznania (igi;hrd;gia), a następnie zasięgnij porady od profesjonalisty, korzystając z listy cen Rapaport (dostępnej tylko u brokerów). Ale zanim kupisz, musisz zwrócić uwagę na wiele rzeczy: po pierwsze, szlif (poziom szlifu musi być doskonały lub co najmniej bardzo dobry), następnie fluoryzacja... w żadnym wypadku średnia lub silnie niebieska, brak dodatkowych fazet, brak granitów wewnętrznych. Kamienie są hermetyczne lub mają numer odczytany na gardle kamienia. Idź bezpośrednio do Antwerpii, wybierz to, co chcesz i zapłać tylko połowę. Uważaj jednak, mnóstwo ludzi to złe doradcy, chcą tylko wielkiego zysku. Mam nadzieję, że pomogłem.

Napisany przez igor82
Diamenty są sprawą skomplikowaną. Należy mieć odpowiednią wiedzę specjalistyczną.

Napisany przez LoeweTigerKatze
też tak uważam, dzięki za pomysł

Napisany przez DagobertDuck
Osobiście byłbym bardzo ostrożny w kwestii diamentów i zrobiłbym cokolwiek tylko wtedy, gdybym był całkowicie pewien, że znalazłem wiarygodnego i transparentnego dostawcę oraz gdybym miał wystarczającą wiedzę na temat tego tematu (a nie tylko krótkie strony internetowe, na których niewiele można się nauczyć).

Jeśli naprawdę chcesz to zrobić, porównaj i dokładnie zapoznaj się z tematem. Nawet wtedy moim zdaniem ryzyko jest wyższe niż w przypadku podobnych możliwości inwestycyjnych, a istnieje większe ryzyko, że się poparzysz.

Napisany przez yippie-ya-yeah

Diamenty są rzeczą trudną. Warto posiadać odpowiednią wiedzę fachową.

Zgadzam się z Tobą, trzeba mieć dużo doświadczenia w tej dziedzinie,
ale inaczej na pewno warto.

Napisany przez Andi25
Inwestycje w diamenty są opłacalne tylko wtedy, gdy inwestuje się w rzeczywiste diamenty. Chociaż nieskazitelny diament kosztuje tysiące euro, istnieją wiarygodni dostawcy w internecie z certyfikatem.

Napisany przez Juleees
hmm do tej pory udało mi się znaleźć tylko kilku dostawców. Porównywanie ich naprawdę jest trudne... Chciałbym zainwestować także w diamenty. Czy ktoś może mi coś polecić lub zna dobry punkt informacyjny?? Dziękuję

Napisany przez Mazel
Czy kiedykolwiek ktoś zastanawiał się tutaj, w jakich warunkach wydobywane są diamenty? Zaczyna się od warunków pracy, które poważnie zagrażają życiu pracowników: poprzez użycie chemikaliów, podziemne złe warunki bezpieczeństwa pracy... nie wspominając o krwawych wojnach finansowanych handlem diamentami. Nie, dziękuję!

Napisany przez Obim
W jaki sposób wyglądają sumy/zakresy zysków?

Napisany przez Miara
To się opłaca tylko wtedy, gdy znasz odpowiednich partnerów handlowych na miejscu i jesteś w stanie pogodzić się ze swoim sumieniem, że inni ludzie muszą cierpieć dla twojego zysku... Kluczowe słowo diamenty krwi

Napisany przez der graf
Cześć,
nie znam się na diamentach. Oglądałem kiedyś dokumentację na ten temat oraz rynku diamentów w Antwerpii, zastanawiałem się nawet, czy to dobry sposób inwestycji. Ostatecznie jednak porzuciłem ten pomysł ze względu na brak wiedzy na ten temat.
Pozdrowienia

Napisany przez Andy34

Warto to tylko wtedy, gdy zna się odpowiednich partnerów handlowych na miejscu i można pogodzić się ze swoim sumieniem, że inni ludzie muszą cierpieć dla twojego zysku... Słowo kluczowe diamenty krwi

Gdzie chcesz zdobyć diamenty krwi? Obecnie handluje się tylko czystymi diamentami!

Napisany przez leonie

Gdzie chcesz zdobyć diamenty krwi? Obecnie handluje się tylko „czystymi” diamentami!

Niestety nie zawsze! Wydaje mi się, że istnieje coś takiego jak certyfikat, ale z pewnością istnieją sposoby, aby je zdobyć także „nieczyste”!

Napisany przez Holger

Cześć,
nie mam pojęcia o diamentach. Po obejrzeniu dokumentu o diamentach i rynku w Antwerpii zastanawiałem się, czy byłoby to dobre inwestycyjne. Jednak zrezygnowałem z tego pomysłu, ponieważ brakuje mi wiedzy na ten temat.
Pozdrowienia

Niestety, również mi brakuje tej wiedzy. Po usłyszeniu o rynku w Antwerpii miałem ten sam impuls. Teraz myślę, że to naprawdę świetny pomysł. Ale potrzebuję kilku wskazówek od was i może kilka interesujących domen, które mi pomogą.
Dziękuję!

Napisany przez Diamantsven

Niestety również brakuje mi tej wiedzy. Również miałem ten sam pomysł po usłyszeniu o rynku w Antwerpii. Stopniowo zaczynam uważać ten pomysł za naprawdę świetny. Ale potrzebuję od was kilku wskazówek i może kilka interesujących domen, które mogą mi pomóc...
Dziękuję!

Cześć Holger, jazda do Antwerpii, aby prywatnie kupować diamenty, jest podobna do tego, co jeżeli kupowałbyś Porsche tylko w Stuttgarcie. Na rynku jest tyle używanych kamieni, że zakup nowego to naprawdę rzadko opłacalne. Sprawdź ceny w internecie lub na Rapnet i zwróć szczególną uwagę na jakość szlifu. Nigdy nie kupuj kamieni z certyfikatami EGL i zacznij od małych kamieni o wadze od 0,10 karata. W kryzysie nie ma możliwości wydawania reszty!
Sven

Kup diament lodowy z Kanady. Ich marketingowa polegała na wykorzystaniu pojęcia krwawych diamentów. W ten sposób można zagrozić istnieniu 5 000 000 uczciwych pracowników przemysłu diamentowego. Masz samochód? Słyszałeś kiedyś o ropie krwi?
Sven

Zaświadczenie nie czyni oferty bardziej wiarygodną!
Sven

Napisany przez McLinsey
To jest towar spekulacyjny tak samo jak każdy inny.

Oczywiście, ale taki, którego można się cieszyć i którego nikt nie odbierze w razie kryzysu. Żaden urząd skarbowy, żaden wierzyciel i żaden państwo nie wie, czy i ile kapitału zainwestowałem w diamenty.
Sven

Napisany przez floriany
Bardzo interesujący temat, na pewno będę go śledzić.

Napisany przez Bennort
Myślę, że cena diamentów w ciągu ostatnich 50 lat była prawie taka sama. Dlatego prawie nie ma wahnięć

Napisany przez Mikes
Cześć Społeczność,

na początku zainwestowałem we własne diamenty, następnie przeszedłem szkolenia z właściwej wyceny i teraz zajmuję się handlem diamentami. Mam tutaj podstawowe zainteresowanie inwestowaniem w diamenty, ale mam kilka pytań, na które chciałbym odpowiedzieć. Z chęcią odpowiem na wasze pytania w miarę możliwości i przede wszystkim uczciwie.

Napisany przez BankStar
Widzę trudność w zakupie diamentów polegającą na tym, że cena nie zależy tylko od wagi, jak w przypadku metali szlachetnych. Kluczowymi kryteriami są oprócz wagi przede wszystkim szlif, czystość i kolor diamentów. Jeśli ktoś się na tym nie zna, lepiej trzymać się z dala

Napisany przez Katakuna

Widzę trudność w zakupie diamentów polegającą na tym, że cena nie zależy tylko od wagi, jak w przypadku metali szlachetnych. Decydujące kryteria to oprócz wagi przede wszystkim szlif, czystość i kolor diamentów.

Jeśli ktoś nie zna się na tym, powinien trzymać się z daleka

Tak, też tak to widzę. Zwłaszcza szlif czyni zakup ryzykownym, ponieważ cena nie jest ustalona na podstawie określonej ilości gramów. Ja również trzymałbym się z daleka, zbyt ryzykowne i nie jest to inwestycja w prawdziwym tego słowa znaczeniu.

Napisany przez Mikes
Hej,

uważam, że dobrze, że wykazujecie pewną rezerwę. Ostrzeżenie: ...jeśli nie ma się z tym doświadczenia, lepiej trzymać się z dala... chroni przed ryzykiem, ale także przed prawdziwymi szansami.

A inwestowanie w diamenty zdecydowanie oferuje takie szanse, jeśli weźmie się pod uwagę kilka istotnych kwestii.

Zarzut dotyczący jakości szlifu jest słuszny, ale stanowi tylko niewielką część kryteriów jakości diamentu.

Ogólnie odradzam każdemu zakup diamentu, który nie ma certyfikatu lub pochodzi od instytutu niewystawiającego powszechnie uznanych świadectw.

Światową renomę mają tylko trzy następujące niezależne instytuty:

GIA – Amerykański Instytut Gemologiczny

IGI – Międzynarodowy Instytut Gemologiczny

HRD – Wysoka Rada Diamantów

Certyfikaty tych instytutów są uznawane na całym świecie i cieszą się dużym szacunkiem w branży diamentów.

Proszę również upewnić się, że certyfikat nie jest starszy niż 5 lat i oczywiście odnosi się do danego diamentu (więcej na ten temat później)

Napisany przez Espresso

Jest to towar spekulacyjny, jak każdy inny.

ja też tak sądzę. Nazwa sprawia, że dla niektórych staje się trochę egzotyczna

Napisany przez Rolli123
Nie przepadam za diamentami, ponieważ są one niestety zbyt uzależnione od rynku.

Napisany przez Mikes

Nie mam dobrego zdania o diamentach, ponieważ jest się tutaj zbyt związany z rynkiem.

Cześć Rolli,

Co masz na myśli mówiąc związany z rynkiem?

Diamenty są sprzedawane na całym świecie. A dzięki odpowiedniemu (międzynarodowo uznawanemu) certyfikatowi można je kupować i sprzedawać na całym świecie po przeważnie podobnych cenach.

Napisany przez Mikes
Jak już wspomniałam wcześniej, ważne jest, aby diamenty kupować tylko z uznawanymi certyfikatami (tylko trzy wymienione instytuty są rzeczywiście uznawane na całym świecie).

Należy również upewnić się, że diament i certyfikat są odpowiednio skojarzone. Jako laik, masz dwie lub trzy możliwości:

1. Diament jest zabezpieczony plombą
W tej wersji diament jest bezpiecznie zabezpieczony przez certyfikujący instytut przed fałszerstwem. Na plombie (lub wewnątrz niej) znajduje się numer certyfikatu oraz najważniejsze dane z certyfikatu. W ten sposób można sprawdzić, czy diament i certyfikat do siebie pasują.

2. Grawerowanie laserem
W tej wersji numer certyfikatu jest grawerowany specjalnym laserem na boku diamentu. Ten grawer jest niewidoczny gołym okiem, ale można go odczytać przy pomocy lupy. Ta metoda również zapewnia bezpieczeństwo.

3. Sprawdzenie online
W przypadku tych trzech wymienionych instytutów istnieje możliwość sprawdzenia online. Po wprowadzeniu numeru certyfikatu, na przykład diamentu oferowanego aktualnie, na stronie internetowej instytutu wystawczego, zostanie wyświetlona kopia online certyfikatu. W ten sposób manipulacja certyfikatem jest praktycznie niemożliwa, ponieważ różnica między przekazanym a online zapisanym certyfikatem zostałaby natychmiast zauważona.

Masz jeszcze jakieś pytania?

Napisany przez Nadja
Diament o masie np. 1,09 ct jest przezwyczajony w porównaniu do diamentów o masie z zakresu od 1,01 do 1,05 ct i jest wyceniany z około 2% obniżką przeliczoną na masę. Ale dlaczego dzieje się tak nawet w przypadku diamentu o dokładnej masie 1,00 ct? Zwykły Kowalski mógłby przecież sądzić, że dla karata masy 1,00 ct jest to idealny przypadek?

Wiele pozdrowień

Nadja

Napisany przez Mikes

Diament ważący na przykład 1,09 ct jest przeceniany w porównaniu z diamentami w zakresie 1,01-1,05 ct i jest oceniany z rabatem około 2% przeliczanym na podstawie wagi. Ale dlaczego jest tak samo w przypadku diamentu ważącego dokładnie 1,00 ct? Jako przeciętny konsument, można by sądzić, że dla diamentu o wadze jednego karata waga 1,00 ct reprezentuje idealny przypadek?

Pozdrawiam serdecznie

Nadja

Cześć Nadja,

twoje pytanie wykazuje znajomość tematu, czy ma to być jakiś test?

Niemniej jednak spróbuję na nie odpowiedzieć. Ale muszę trochę poszukać dalej...

Jak w przypadku niemal wszystkiego, popyt determinuje cenę. Diamenty i inne kamienie szlachetne najwyższej jakości, złoto i ekskluzywne nieruchomości są rzadkie i wiele osób ich pragnie. To prowadzi do wysokich cen, a co za tym idzie, do stabilności cenowej.

Diament o wadze jednego karata już od dawna ustalił się jako standardowa waluta w inwestycjach w diamenty. W rezultacie wielu osób chce diamentu o masie jednego karata, popyt na prawdziwy diament o masie jednego karata - czyli od 1,00 karata wzwyż - jest znacznie wyższy niż na diament ważący 0,99 karata, przez co cena jest również wyższa.

Ceny diamentów są transakcyjnie ustalane międzynarodowo w USD za karat. Ponadto dokonano klasyfikacji na kilka etapów. Ten istotny dla naszego przykładu obejmuje diamenty o masie od 1,00 do 1,49 karata. Rapaport - najważniejsza i wpływowa usługa branżowa - wskazuje cenę 27 500 USD za karat dla tego etapu. Poniżej jest etap od 0,90 do 0,99 karata, który ma tylko cenę 15 200 USD za karat (dla najlepszych jakościowo)!

Jak widać, istnieje znaczący skok cenowy za karat między jednym etapem a drugim. Dlatego niektórzy producenci (szlifierze) preferowali próbowanie osiągnięcia granicy jednego karata przy szlifowaniu surowych diamentów, co faktycznie skutkowałoby wykończonym diamentem o masie mniejszej niż 1 karata przy optymalnym szlifie. Diament jest wtedy cięty na wagę. W zależności od stopnia tego działania proporcje i jakość szlifu ulegają pogorszeniu, a co za tym idzie również błysk. Takie kamienie są faktycznie prawdziwymi jednokaratowcami, ale wciąż nie warte tyle, co optymalnie oszlifowany jednokarater. Dlatego w przeszłości wykształcił się zwyczaj, moim zdaniem, preferowania rozmiarów od 1,01 do 1,04 dla jednokaratowych diamentów. Wynika to stąd, że sądzi się, iż w ten sposób jest się bezpiecznym i ma to odniesienie do czasów, gdy oceny diamentów jeszcze nie obejmowały tak szczegółowo danych o szlifie.

Ponieważ na przykład 1,01 lub 1,02 można również oszlifować na wagę, nie zapewnia to bezpieczeństwa. Obecnie (wraz z znacznie bardziej precyzyjną analizą szlifu i jego wagi w ogólnej ocenie podczas certyfikacji), nie odgrywa to tak istotnej roli jak wcześniej. Niemniej jednak należy zwracać szczególną uwagę na istotne (i drogie) przejścia do innego etapu - czyli od 1,00 do 1,05 - aby sprawdzić, jak jest wykonany szlif.

Dlatego obecnie przy w innych równych parametrach faktycznie nie ma różnicy w cenie lub co najmniej nieuzasadnionej różnicy w cenie między diamentem o masie 1,00 a 1,01 za karat. Dlatego klasyfikacja w jednym etapie 1,00-1,49.

To wyszło trochę bardziej...

Masz jeszcze jakieś pytania?

Napisany przez Nadja
Cześć Mikes,

nie, to nie była pytanie testowe. Zadawałem to pytanie dlaczego diament o wadze 1,09 ct jest tańszy niż diament o wadze 1,01-1,05 ct jakiś czas temu jednemu handlowi diamentami, stąd pochodzi też termin nadwaga.

Mam jeszcze jedno pytanie:

Istnieje 17 kategorii wagowych. Zauważyłem, że kategoria wagowa 0,90 do 0,99 ct jest ponownie mniejsza niż w przypadku półkaratowych lub trzyćwiartowych kamieni. O co chodzi?

- 0,08 do 0,13 ct
- 0,14 do 0,17 ct
- 0,18 do 0,22 ct
- 0,23 do 0,28 ct
- 0,29 do 0,39 ct
- 0,40 do 0,48 ct
- półkaratowy
- trzyćwiartowy
- 0,90 do 0,99 ct
- jednokaratowy
- od 1,50 ct do 1,99 ct
- dwukaratowy
- trzykaratowy
- czterokaratowy
- od pięciu do dziewięciu karatów
- dziesięciokaratowy i większy

Napisany przez Mikes
Cześć Nadja,

dlaczego ta krawędź jest tak mała, niestety teraz nie mogę ci na to pytanie odpowiedzieć. Czasami pracujemy z określonymi normami przez lata, ale nie wiemy, dlaczego są one ustalone w taki, a nie inny sposób.

Chętnie zapytam jednego z naszych dostawców i dam ci znać.

Napisany przez Nadja
Następny autor pisze na swojej stronie, że diament wyprodukowany w laboratorium jest całkowicie identyczny i nie do odróżnienia od naturalnego. Na innych stronach czyta się dokładnie przeciwną opinię. Czy to nie stanowi zagrożenia dla diamentów jako inwestycji, gdy te procesy są coraz bardziej udoskonalane?

Aby znaleźć artykuł, wpisz następujące słowa kluczowe w Google: Oliver Reiser Diamanten: przyszłościowe inwestycje pieniężne?

Napisany przez Mikes
Cześć Nadja,

Nie miałem jeszcze okazji przeczytać wspomnianego artykułu, zrobię to wieczorem i na razie chciałem odpowiedzieć. Dlatego możliwe, że będę pisał tutaj częściowo to, co zawarte jest w artykule.

Chociaż syntetyczny diament posiada wiele cech naturalnego diamentu, może być jednoznacznie zidentyfikowany jako syntetyczny diament za pomocą odpowiednich urządzeń. Zwykłe urządzenia do testowania diamentów nie są w stanie tego zrobić i wyświetlają jedynie diament.

Podczas testu przeprowadzanego przez renomowany instytut diamentowy zawsze również sprawdzany jest aspekt syntetyczny. Dlatego zawsze zaleca się, aby jako laik nigdy nie kupować diamentu bez certyfikatu uznawanego instytutu na całym świecie (GIA, IGI, HRD).

Natomiast aktualnie nie widzę tego problemu jako dużego i jeśli już, to możliwe, że pojawi się on za kilka lat. Ponieważ syntetyczne diamenty, które nadają się na biżuterię lub inwestycje, są obecnie tak drogie, że dla potencjalnych oszustów nie ma to sensu. W przeciwieństwie do fałszywie określanych przez wielu laików jako syntetyczne diamenty, takich jak szklane kamienie, cyrkonie itp.

Ponieważ metody analizy diamentów stale się rozwijają, nie przewiduję również w przyszłości - przynajmniej w przypadku diamentów inwestycyjnych, które, jak wielokrotnie wspomniano, zawsze należy kupować z certyfikatem - żadnych problemów.

Jeśli masz dodatkowe pytania, śmiało pytaj....

Napisany przez loseregina
tutaj jest rabat dla nowych klientów w wysokości 100,- euro
https://goo.gl/ptQaF4

Napisany przez linda1974
Jeśli ktoś nie ma zbyt dużej wiedzy na temat diamentów, powinien lepiej powstrzymać się od inwestycji.

Skarbiec diamentów u dużych graczy jest przepełniony, a kamienie nie są wprowadzane na rynek, aby utrzymać wysoką cenę. Zatem od samego początku jest to bardzo sztuczne przedsięwzięcie, zbyt mocno zależne od dobrej woli dużych firm.

Być może lepiej byłoby zainwestować część swoich pieniędzy obecnie w kryptowaluty.

Napisany przez geld-fuchs
Cześć, Diamenty inwestycyjne są znacznie bardziej stabilne niż złoto. Inwestowanie w złoto i nieruchomości nie ma sensu. Te zalecenia są przekazywane bez zastanowienia. W nadchodzącej deflacji obie klasy aktywów stracą ponad 80% swojej wartości. Właściciele nieruchomości zostaną zalewani przepisami i daninami. Będą musieli ponieść konsekwencje zadłużenia. Nie mogą uciec, są przecież nieruchomi. Ponieważ stanowią mniejszość, będą ucierpieć na pełną siłę ustawodawcy. Istnieje już kilka niekorzystnych artykułów i ustaw, jak § 14 GG, ustawa o pomocy natychmiastowej i LAG.

Poczekajcie chwilę, a potem będziecie mogli kupić tanio.

Napisany przez geld-fuchs
Biuletyn informacyjny Kapitalschutz-vertraulich poleca diamenty. Nie są one tak bardzo podatne na wahania cen. Rozwój cen można śledzić na stronie www.freiherr-diamonds.com. Złoto i srebro w ciągu następnych lat spadną o co najmniej 60% z powodu deflacji. Nieruchomości w najbliższych latach również nie są zalecane. Ceny są zbyt wysokie w niektórych regionach. Obciążenia dla posiadaczy nieruchomości znacznie wzrosną. Z powodu recesji gospodarczej i niewystarczającej ilości środków na spłatę kredytów ceny nieruchomości zmniejszą się o połowę.

Napisany przez marcfaber

tutaj jest rabat dla nowych klientów w wysokości 100 [url]euro[/url]

https://goo.gl/ptQaF4

doświadczenia?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata