Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt na 3 miesiące!... Wydaje się, że nie jest możliwy dla zwykłych ludzi!

Napisany przez Losi 1912
Cześć ludzie!

NIESAMOWITE....Mój wynik w Schufie (98,49) jest w porządku, bez długów!....ale banki chyba są tylko wtedy, gdy ich nie potrzebujesz!

W późnym wieku zdecydowałem się na studia przez 4 semestry, aby poprawić swoją sytuację zawodową. Jestem teraz na drugim semestrze i dostałem wystawione do zapłacenia zaległe podatki. Studia są finansowane przez BG w wysokości 8.000,-€ na semestr (kiedyś miałem poważny wypadek i dlatego otrzymałem wsparcie). Aby spełnić żądanie Drogiego Urzędu Skarbowego, chciałem zabezpieczyć kolejną wpłatę semestralną (wypłata 08/2012) od BG na 3 miesiące z góry!.....bez szans!

Myślałem o smava lub auxmoney!...ale to trwa zbyt długo! Nie ma banków, które byłyby gotowe przyjąć takie o tak duże ryzyko, bądź też marża zysku jest zbyt niska!

Pozdrowienia

Re: kredyt na 3 miesiące!... Wydaje się, że nie jest możliwy dla zwykłych ludzi!

Napisany przez tnt

W moim późnym wieku zdecydowałam się na studia trwające 4 semestry, aby poprawić swoją sytuację zawodową.

I jak? Z jakim stopniem kończysz?

Cytat od Losi 1912

Teraz, aby spełnić żądanie Drogiego Urzędu Skarbowego, chciałam zaliczkować składkę na kolejny semestr (wypłata 08/2012) od BG na 3 miesiące!... żadnej szansy!

Jakie żądania ma do ciebie Urząd Skarbowy? Jakie dochody musisz opodatkować? A kim jest BG?

Napisany przez Losi 1912
Uśmiech......Ja (48 lat) jestem niezależnym kierownikiem projektu ds. marketingu/sprzedaży nieruchomości nowobudowanych. Ponieważ brakowało nowych zleceń, zarejestrowałem się rok temu na studia ekonomii nieruchomości. BG to Zakład Ubezpieczeń Zawodowych, który wspiera mój dyplom (mój wypadek miał miejsce podczas studiów w czasie przerwy semestralnej podczas dodatkowej pracy, która była zgłoszona....z powodu trzech lat pobytu w szpitalu nie mogłem kontynuować nauki). Prawo to reguluje, że wsparcie jest udzielane, gdy w trakcie nauki/studiów ma miejsce wypadek....co miało miejsce w moim przypadku (mimo że wypadek miał miejsce 22 lata temu)

Urząd Skarbowy żąda dopłaty z tytułu podatku dochodowego i podatku od towarów i usług za rok 2009!

Napisany przez tnt
Ach so - BG było dla mnie tylko skrótem dla Bedarfsgemeinschaft, przepraszam. :wink:

Jeszcze bardziej podłym uśmiechem - masz jeszcze 10 lat przed sobą w swoim starszym wieku, jeśli chcesz mnie dogonić. Ale to też niezły pomysł: Jeśli jako samozatrudniony masz okres bez zleceń, można skończyć rozpoczęte studia. :wink: Ale czy myślisz, że jeśli wrócisz z jakimś tytułem, zwiększy to twoje szanse na rynku - cóż, sam musisz to wiedzieć. :wink:

Pozdrowienia dla twojego urzędu skarbowego: Długi podatkowe z 2009 roku powinny być już przedawnione (zwykły termin przedawnienia wynosi teraz nie 30, a tylko 3 lata, zgodnie z ustawą o nowelizacji prawa zobowiązań) - może następnym razem się bardziej przyłożą.

Nadal jednak nie jest mi jasne, po co potrzebujesz kredytu - OK, ja też nie jestem najnormalniejszą osobą.

Napisany przez Losi 1912
.....co prawda poprawa sytuacji zleceniowej nie nastąpiła, ale dobrze jest trochę potrenować umysł! Przedawnienie niestety nie ma zastosowania! Jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, składa się zeznania podatkowe w różnych terminach.....poza tym były przychód zarejestrowany w 2010 roku...trochę trudno to wytłumaczyć..hehe

Oczywiste jest, na co potrzebuję tych pieniędzy...hehe....musiałem zapłacić Urzędowi Skarbowemu za ten semestr!....więc muszę zrobić zaliczkę na następny semestr!

Napisany przez tnt
A jakie zabezpieczenia miałby Twój pożyczkodawca?

Napisany przez Losi 1912
To właśnie!...czuję się jak groźny przestępca! Jestem od 25 lat w Stadtsparkasse, w dobrych czasach, kiedy nie potrzebujesz........przychodzą oni codziennie z ofertami inwestycyjnymi..hehe....teraz kiedy nie mam zbyt wiele (jako osoba samozatrudniona to zawsze walka), nic nie przychodzi!! Oczywiście przedstawiłem moją umowę z BG (gdzie płatności są ustalone, obok tych, które już otrzymałem na wyciągach z konta)...chciałem to zaoferować jako zabezpieczenie! Mam też opłacone auto (ładne, stare Z 3, ale wart prawdopodobnie tylko około 6.500,-€)! Odpowiedź była taka, że umowa gwarantuje przychody, ale nie podlegają one egzekucji komorniczej!! Na moje pytanie no po co w takim razie jest Schufa, przecież nigdy nie naruszyłem prawa...dostawałem tylko lakoniczne odpowiedzi! ...Podsumowując - nie jestem bogaty, ale nigdy nie żyłem ponad swoje możliwości -....ale to nie wystarcza!....nie oferuję żadnych zabezpieczeń!

Napisany przez tnt

O to chodzi!...Czuję się jak zwykły przestępca!

Bzdura, nikt nie udzieli ci kredytu bez zabezpieczenia.

Cytat od Losi 1912

w dobrych czasach, kiedy nie są ci one potrzebne.....przychodzą codziennie z ofertami inwestycyjnymi..haha...teraz, kiedy nie mam wiele (jako samozatrudniony to i tak ciągła walka), nic nie przychodzi!!

Logiczne - skoro nie masz czego inwestować.

Cytat od Losi 1912

Oczywiście przedstawiłem mój kontrakt z BG (w nim są określone płatności, oprócz tych otrzymywanych już za pomocą wyciągu bankowego)...chciałem go użyć jako zabezpieczenie! Mam także opłacone auto (ładne, starodawne Z 3, ale prawdopodobnie wart około 6.500,-€)! Odpowiedzieli, że chociaż kontrakt gwarantuje dochody, to nie są one podlegające zajęciu!!

Być może wszystko razem nie jest dla nich wystarczającym zabezpieczeniem.

Napisany przez Losi 1912
...Dokładnie!

Zbyt małe bezpieczeństwo!....i moim zdaniem to właśnie leży błąd w systemie. Banki otrzymują swoje pieniądze od EBC na śmiesznych warunkach i spekulują ryzykownymi inwestycjami.....bez zabezpieczeń.....jeśli coś pójdzie nie tak, to mały obywatel płaci podatkiem, czyli ja! Ale kryteria przy udzielaniu kredytów osobom zwykłym nagle stają się o, tak ryzykowne....To właściwie nie jest cel oszczędności.

Napisany przez tnt

... i moim zdaniem tutaj leży błąd w systemie.

Jeden z błędów: viewtopic.php?p=55841

Napisany przez 2Escorpio
Dlaczego nie spłacasz swojego zadłużenia wobec urzędu skarbowego w ratach? Oni są jak pies i wezmą wszystko, co im rzucisz... jeśli czegoś nie masz, to po prostu tego nie masz!

Tylko nie rób błędu, nie płacąc nic i nie zgłaszając się... w przeciwnym razie urząd skarbowy jest bardzo elastyczny jeśli chodzi o spłatę długu... są wdzięczni za każdego euro.

Ponadto, spłacając w ratach, nie zostaniesz zapisany w bazie danych Schufa przez urząd skarbowy... dzięki temu twój scoring na przyszłość nawet się poprawi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata