Ok, więc ryzyko jest mniejsze w obligacjach, potem są fundusze akcyjne, a największe ryzyko jest związane z hys? Czy dobrze zrozumiałem? Oczywiście są jeszcze inne klasy aktywów! ale oprócz funduszy mieszanych unikam zbyt dużego ryzyka, takiego jak fundusze hedgingowe i fundusze Imo...
Cześć,
jeśli użyjemy siły wahania jako miary, hys powinny znajdować się między akcjami a obligacjami (właściwie hys to również obligacje, ale zostańmy przy tej terminologii). Niemniej jednak, ryzyko wynika również z innych klas aktywów, co sprawia, że temat jest tak skomplikowany.
Nie jest prawdą, że
Fundusze inwestycyjne i hedge fundy są zasadniczo klasyfikowane jako bardziej ryzykowne.
Fundusze inwestycyjne to z zasady dość konserwatywna forma
lokaty. Oczywiście specjalne czynniki, takie jak kryzys finansowy, zawsze mogą wtrącić się w tę równowagę. Gdyby coś takiego wydarzyło się na rynku akcji, byłoby głośno...
A w przypadku hedge fundów są zarówno bardzo grzeczne, jak i bardzo dzikie. Nie można pozwolić sobie na zamieszanie polityczne i medialne.
Cytat od 1cent
Ponieważ nie jestem zbyt skłonny do ryzyka!
Jestem zadowolony z 20%, ...
Jeśli chcesz bezpiecznie uzyskać 20%, wypij pyszny likier. Ale ogranicz się do jednego, inaczej ryzyko znowu wzrośnie ...
W poważności:
Aby osiągnąć 20% zwrotu z inwestycji w mniej niż pięć lat, obecnie musisz podjąć ekstremalne ryzyko. Dla bezpiecznych inwestycji nie ma praktycznie nic, a zysk to zawsze tylko wynagrodzenie za podjęte ryzyko. Zawsze!!
Pozdrowienia Paule