Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące D maXX 5.

Napisany przez ADMCI4
Szanowne Panie, Szanowni Panowie,
jestem tutaj nowy i dlatego nie znam się na technice ani finansach. Dlatego proszę o wyrozumiałość, jeśli moje pytanie okaże się zbyt głupie lub jeśli zapytam w niewłaściwej kategorii.

W temacie:
Mam umowę oszczędnościową w BHW.
Suma oszczędności: 60.000,- €
Plan: D maXX 5
Początek umowy oszczędnościowej: 10.02.2004
Część oszczędnościowa: 0
Stan konta: około 24.000,- €

Obecnie wpłacam 70,- € miesięcznie i nie chcę w przyszłości skorzystać z kredytu. Będę więc raczej oszczędzającym na zysku, który chce skorzystać z dodatkowych oprocentowanych bonusów w wysokości 1,5% rocznie (oprócz standardowych 2%).
Teraz pytanie brzmi: Czy powinienem teraz zwiększyć miesięczną wpłatę, skoro mogę wpłacić około 500 € miesięcznie? Czy to dla mnie korzystne, niekorzystne czy zupełnie obojętne? I przede wszystkim dlaczego?
Bank najpierw powiedział abym zwiększył, potem zostawił 70 €. Teraz jestem zdezorientowany.
Może ktoś wie, nawet jeśli pytanie wydaje się głupie.

Dziękuję za przeczytanie i poświęcony czas.

Z poważaniem

Lukas

Napisany przez 2Bolitho
Naja, jeśli dostaniesz 3,5%, to może nie być złe ofertą. Sprawdź warunki jeszcze raz dokładnie. Niechcący nie czyha żadne pułapki.

W przeciwnym razie mógłbyś po prostu założyć konto oszczędnościowe. Tam otrzymasz trochę mniejsze oprocentowanie, ale będziesz miał większą elastyczność. Gdy uzbiera się większa suma, można pomyśleć o lokacie terminowej. To jednak zależy głównie od twojego planu życiowego.

Opcja konta oszczędnościowego byłaby również właściwa, jeśli długoterminowo masz zamiar ulokować swoje pieniądze inaczej niż tylko w oszczędnościach. Mówimy tutaj o obligacjach, akcjach, a później być może innych aktywach, takich jak surowce i nieruchomości. Wtedy mógłbyś wykorzystać czas gromadzenia wiedzy na budowę swojego majątku, a następnie zdywersyfikować go i zmniejszyć ryzyko oraz być może nawet zwiększyć zwrot inwestycji.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za poświęcony czas oraz odpowiedź.

Czy mam zatem znacząco zwiększyć moje comiesięczne oszczędności, czy kontynuować wpłatę tylko 70 €, jak obecnie?

Z poważaniem

Lukas

Napisany przez Spessartraeuber
Jeśli chcesz oszczędzać więcej miesięcznie, sprawdź warunki swojego rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego. Jeśli premia odsetkowa jest uzależniona tylko od rezygnacji z wypłaty, nie ma przeszkód, aby zwiększyć miesięczną ratę. Warunkiem premii może być także określony czas oszczędzania określonej kwoty miesięcznie. Czy chcesz oszczędzać 350 € miesięcznie na rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowym?Czy nadal chcesz oszczędzać 70 € na rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowym, a resztę najpierw ulokować na koncie oszczędnościowym, aby później zainwestować, to musisz zdecydować sam.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za odpowiedź.

W takim razie zwiększę składki.
Myślałem, że może byłoby mądrzejsze wziąć te 3,5% rocznie jeszcze przez kilka lat i dlatego zdecydować się na zwiększenie składek (ponieważ wtedy otrzymywałbym wysokie składki oprocentowane roczną stopą 3,5%). Przecież w przypadku lokat terminowych otrzymuje się tylko stawki od 0% do 1,75%, co w porównaniu do 3,5% jest bardzo niskie.
Zadam bardzo naiwne pytanie: Czy możliwe, że bank z zamiarem odwiedzenia mnie od zwiększenia składek, aby zaoszczędzić pieniądze i ja straciłem pieniądze?

Z poważaniem

Lukas

Napisany przez OKfinanz
Dzień dobry,
Jeśli mają Państwo pytania dotyczące oszczędzania na cele mieszkaniowe, chętnie pomożemy, proszę podajcie nam swoje dane kontaktowe. michael.karle@okfinanz.eu

Jesteśmy wolnym biurem finansowym i współpracujemy oraz porównujemy oferty 280 banków i firm ubezpieczeniowych.

Z poważaniem
O&K Finanz

Napisany przez ADMCI4
Cześć,
Mam niestety kolejne pytanie, a mianowicie: jaka kwota wypłaty jest przewidywana na moim powyższym koncie oszczędnościowym budowlanym, jeśli za 5 lat osiągnę kwotę oszczędzania 60 000 € i nie skorzystam z kredytu?
Być może jest tutaj doświadczony specjalista, który to wie.
W latach 2004-2017 będę wpłacał miesięcznie i otrzymam odwrotne oprocentowanie w wysokości 3,5% od wszystkich wpłaconych kwot.

Dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

Z poważaniem

Lukas

Napisany przez BerndR
Instytucje oszczędności mieszkaniowych, podobnie jak banki i ubezpieczyciele, po prostu ustawiają swoje własne przepisy dotyczące swoich produktów finansowych poprzez swoich lobbyistów w polityce.

Informacje instytucji oszczędności mieszkaniowych na temat zwrotów z umów nie są zatem odpowiednie do porównywania ekonomicznego z innymi formami inwestycji.

Zazwyczaj opłaty, takie jak koszty zakupu i opłaty za prowadzenie konta, są tuszowane.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za odpowiedź.

Opłaty za zakończenie wyniosły 1%, czyli 600,-€. Czy mimo tego jest możliwe oszacowanie lub obliczenie, jak wysoka będzie kwota wypłaty w przypadku rezygnacji z pożyczki. Czy otrzymam 2.000,-€ odsetek, czy 12.000,-€? Czy ktoś wie?

Napisany przez Naseweis
Cześć Łukaszu,

Nikt na forum nie jest tutaj wróżbitą.

Wypłata, którą otrzymasz za kilka lat, zależy od salda na Twoim koncie umowy w momencie jej rozwiązania.
Nie mamy tutaj również warunków oszczędzania na cele mieszkaniowe, aby móc określić ewentualny bonus.
Warunki oszczędzania na cele mieszkaniowe mogą się zmieniać co roku.

Takie pytania należy zadać swojemu doradcy ds. oszczędzania na cele mieszkaniowe, a nie na forum.

Pozdrowienia!
Norbert Uhrig

]

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas.

Napisałeś, że warunki oszczędzania na budowę mogą zmieniać się rocznie. Myślałem, że warunki oznaczają stopę procentową, która została uzgodniona w dniu podpisania umowy. W przypadku D maXX 5 z początku 2004 roku obowiązywała stopa 2%, z dodatkowymi 1,5% w przypadku rezygnacji z pożyczki, a te 1,5% premii otrzymuję potem zwrotnie od wszystkich wpłaconych kwot. Dzięki temu można bardzo dobrze skorzystać z efektu procentu składanego.
Te stopy procentowe nie mogą jednak tak po prostu zmienić się w dół, czyż nie?

Z poważaniem

Lukas

Napisany przez BerndR
Dlaczego klient, który z reguły ma bardzo mało doświadczenia w zakresie usług finansowych, musi jeszcze rozpraszać taką cudowną puszkę?

Jak to kiedyś powiedział profesor finansów:
Banki powinny dostosować swoje produkty tak, aby mógł je zrozumieć nawet prosty profesor.

W praktyce jest tak, że sprzedawcy znają nazwę produktu, swoje prowizje oraz kilka ważnych specjalnych ram prawnych, które umożliwiają realizację produktu.

Sprzedawcy mają także określone cele prowizyjne lub cele produktowe i zawsze starają się sprzedać klientowi droższe produkty.

A następnie zapamiętują kilka rozmów sprzedażowych lub argumentów sprzedażowych, takich jak wzmianka o (rzekomo) wysokich oprocentowaniach depozytu lub programach pomocowych.

Napisany przez ADMCI4
Tak, tutaj na forum przeczytałem, że od początku 2004 roku oprocentowanie w D maXX 5 ma wynosić 2%, a dodatkowo 1,5% bonusowych odsetek, ponieważ we wrześniu 2003 roku obniżono odsetki bonusowe. Czy to nieprawda? Czy firmy mogą dowolnie obniżać stopy procentowe w istniejących umowach?

Napisany przez Naseweis
Cześć Lukas,
warunki Twojej umowy oszczędnościowej są zawarte w warunkach oszczędnościowych wydanych wraz z umową.

Jednakże w forum te warunki nam nie są znane.

Na przykład warunki oszczędnościowe mogą się różnić w zależności od daty zawarcia umowy.

Czyli data rozpoczęcia 01.01.2004 albo 01.03.2004 mogą się różnić.
Dokładne informacje może udzielić tylko kasa oszczędnościowa lub doradca ds. oszczędności.

Pozdrawiam!

Norbert Uhrig

Napisany przez ADMCI4
Mam niestety kolejne pytanie. Moje miesięczne wpłaty na BSV znacznie się zwiększyły, a nadal mam 170,-€ dodatkowo. Nie chcę ich wpłacać również na BSV, ponieważ wtedy pojawię się na radarze BHW. Dlatego pytanie, czy istnieją obecnie sensowne i bezpieczne sposoby inwestowania 170,- € miesięcznie? Choć nie jestem ekspertem, akumulowanie pięciocyfrowych kwot na rachunkach oszczędnościowych lub oszczędnościowych raczej nie jest najlepszym pomysłem, z uwagi na praktycznie zerowe oprocentowanie tych kont.

Napisany przez obelix
Cześć,

Rozumiem Twoje zmartwienia, ale w przypadku tych pytań szczegółowych, na które nikt nie może udzielić definitywnej odpowiedzi bez dokładnych warunków, zalecałbym w pierwszej kolejności skontaktowanie się z partnerem umowy (BHW), a dokładniej rzecz biorąc - uzyskanie informacji.

Warunki oszczędzania i kredytowania w ramach budowy nie mogą być zmieniane codziennie. Jeśli już tak się dzieje, jest to uwzględnione w obowiązujących warunkach obowiązujących w chwili zawarcia umowy. Eventualna zmiana musi zostać zatwierdzona przez BaFin i wymaga zgody tego organu. Zasadniczo możliwe jest to tylko w przypadku, gdy zmiany te przynoszą korzyści klientom (np. szybsze przypisanie). Jest to rzadko spotykane i ten proces wymaga czasu.

Wysokie oprocentowanie (wysokie oprocentowanie depozytów) obciąża finansowo instytucje oszczędnościowo-kredytowe. Z jednej strony pożyczki budowlane z wysokimi oprocentowaniami nie są pobierane, ponieważ klienci obecnie otrzymują atrakcyjniejsze warunki na wolnym rynku, a z drugiej strony zobowiązane są do wypłaty oprocentowania na oszczędnościach. Jak to ma się do długoterminowej stabilności?

Kilka instytucji oszczędnościowo-kredytowych uruchamia akcje, w których zachęca się klientów z wysokimi oprocentowaniami do przekwalifikowania ich na aktualną ofertę. Dla oszczędzających jest to nieco bezowocne.

Oszczędzający, którzy korzystają z wysokich oprocentowań, nie potrzebują pożyczki budowlanej lub mogą nabyć ją taniej, powinni zachować swój obecny pakiet i maksymalnie wykorzystać możliwości oszczędzania. Jak te możliwości dokładnie wyglądają, zależy ponownie od warunków taryfowych. Często na przykład stosuje się ograniczenia w zakresie maksymalnych kwot wpłat rocznych (od samego początku!).

Napisany przez BerndR
Chciałbym przede wszystkim zapytać u dostawcy umowy (BHW), lepiej rzecz biorąc, zasięgnąć informacji. Dlaczego w ogóle należy kontynuować zapytania? Czas to także pieniądze; pomijając kwestie, każdy znający rynek wie, że te produkty oferowane na miejscu z wysokimi prowizjami nie są konkurencyjne. Osobiście, zawarłbym jedynie BSV u uznanej firmy internetowej; i nawet wtedy tylko, jeśli istnieją państwowe dopłaty, a oszczędności są przeznaczone wyłącznie na oszczędzanie, a nie na późniejsze finansowanie. A potem zamknąć oczy i zobaczyć, co wyjdzie później z magicznej torby. Rzekomo wolni doradcy finansowi (maklerzy) - jak wyżej - są oczywiście zależni od prowizji tak samo jak pojedynczy pośrednicy. To, że współpracuje się z tak wieloma firmami, to tylko reklama; organizacyjnie to się nie da. Makler zwykle koncentruje się również na produkcie, który zapewnia mu ponadprzeciętne prowizje. Agencje ratingowe, które oceniają takie produkty maklerów, są opłacane przez organizacje maklerskie; dlatego niektóre produkty maklerskie otrzymują bardzo dobre notowania; korzystne oferty od instytucji finansowych czy banków pozbawionych pośredników nie są nawet brane pod uwagę.

Napisany przez obelix

Dlaczego powinniśmy kontynuować zapytania?

Cześć BerndR,

omówienie wszystkich szczegółów twoich wywodów wykracza poza ramy forum. Kilka zdań przypomina mi pewne wypowiedzi, które regularnie pojawiają się w bardzo znanym niemieckim dzienniku, którego oczywiście nikt nie kupuje, ale każdy zna.

Autor tego posta zdaje się być zaniepokojony tymi pytaniami. Mnie też to by zainteresowało. Co w tym złego? W pierwszej kolejności dostawca może udzielić poprawnych odpowiedzi. Co ja jako klient z tym zrobię, to inna sprawa.

Zacytowane przez BerndR

.., że te produkty nie są konkurencyjne na miejscu ze względu na wysokie prowizje.

Które produkty są tutaj wymienione? Co ma to wspólnego z prowizją? Chodzi tu o skomplikowany produkt o wysokim oprocentowaniu. W wielu przypadkach właśnie produkty o wysokim oprocentowaniu były wcześniej związane z zwróceniem opłaty za zamknięcie, jeśli np. kredyt nie został zaciągnięty lub osiągnięto określony okres kredytowania. Koszty???

Jak już wspomniałem powyżej, jako oszczędzający obecnie zatrzymałbym takie skarby (produkt o wysokim oprocentowaniu) i wykorzystałbym je.

Zacytowane przez BerndR

A następnie zamknij oczy i zobacz, co później wyjdzie z magicznej torebki.

Dlaczego magiczna torebka? Warunki i wyniki są znane z góry. Zmiany wynikają jedynie z zachowania (= wpłat) klienta. Obecnie nie ma już opóźnień w przydziale i zmiany w taryfie po fakcie są prawie niemożliwe.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję wszystkim, którzy poświęcają swój czas na udzielenie odpowiedzi.

Na podstawie tego, co tutaj zostało wyjaśnione, wygląda na to, że mam dość dobrą lokatę. Nie zdawałem sobie z tego sprawy.

Czy istnieje sensowna możliwość zainwestowania dodatkowych 170,-€ miesięcznie, czy lepiej zostawić te kwoty na koncie bieżącym? To oznaczałoby łącznie 2040,-€ rocznie, które nie generują odsetek, a raczej tracą na wartości zakupowej.

Napisany przez BerndR
Po tym, co tutaj zostało wyjaśnione, wygląda na to, że mam dość dobrą inwestycję. Nie byłam tego świadoma. Z perspektywy sprzedawców i ich hojnych prowizji, a także z perspektywy kas oszczędnościowych z ich absurdalnymi stopami kosztów, nazwałbym to nawet doskonałą inwestycją.

Napisany przez BerndR
Jeśli uważasz, że zainwestowałeś tylko część środków w umowę oszczędnościowo-kredytową i nie chcesz kontynuować inwestycji, uważam to za mądrą decyzję.
Problem polega jednak na tym, że obecnie stopy procentowe na rynku są bardzo niskie;
i naturalnie można szybko zainteresować się produktami, które reklamują wyższy zwrot z inwestycji.

Napisany przez ADMCI4
Więc teraz jestem kompletnie zdezorientowany.
Piszesz, że moje BSV jest dobre tylko dla sprzedawcy i firmy.

Ale Bolitho napisał:

No cóż, jeśli otrzymujesz te 3,5%, to może nie jest to złota oferta. Przejrzyj jeszcze raz warunki bardzo dokładnie. Bo niech się nie okaże, że gdzieś czyhają jakieś pułapki.

Spessartraeuber napisał:

Jeśli oprocentowanie premii jest uzależnione od rezygnacji z kredytu, nie ma przeszkód, aby zwiększyć miesięczną ratę.

Co teraz jest poprawne? I kto ma rację?

Zgodnie z umową otrzymuję oprocentowanie w wysokości 3,5%; opłatę za zamknięcie umowy również otrzymam z powrotem, ponieważ warunkiem jej zwrotu jest zakończenie siedmioletniego okresu, czyli lojalność wobec umowy przez siedem lat.

Czy mógłby mnie ktoś wreszcie poinformować, czy zwiększenie moich rat oszczędnościowych było słusznym posunięciem, czy nie?

Napisany przez obelix
... dzisiejsze wysokie stawki oprocentowania są korzystne dla oszczędzających, a niekorzystne dla kas oszczędnościowo-kredytowych. Jeśli to możliwe, wykorzystaj maksymalną możliwą stawkę oszczędzania! Obecnie trudno o lepszą i bezpieczniejszą lokatę. Ponadto, w zależności od warunków i okoliczności, środki są stosunkowo szybko dostępne (3 miesiące).

Związek z prowizjami pozostaje dla mnie nadal niejasny. Być może otrzymam odpowiedź na moje uwagi z poprzedniego posta, w przeciwnym razie wszystko pozostanie jedynie pustymi słowami.

Napisany przez BerndR
Czy ktoś mógłby mi na koniec wyjaśnić, czy zwiększenie moich wpłat oszczędnościowych było słuszne, czy nie? Problem został przedyskutowany obszernie; instytucje oszczędności mieszkaniowej nie są ustawowo zobowiązane do podawania sensownych informacji, z których można by wywnioskować korzyści lub szkody. Z drugiej strony, można założyć, że ze względu na wysokie prowizje dla pośredników i ogólne wysokie koszty tego kanału dystrybucji takie oferty są ekonomicznie szkodliwe z punktu widzenia konsumenta.

Napisany przez obelix

bausparkassen nie są prawnie zobowiązane do udzielania rozsądnych informacji, z których można by wnioskować o korzyściach lub niekorzystnościach.

Każda kasa oszczędności mieszkaniowej tworzy na życzenie klienta obliczenia próbne. Można również obliczyć, na przykład, jak rozwija się kapitał. Można to również obliczyć przy użyciu kalkulatorów dostępnych w internecie.

Cytat od BerndR

na podstawie wysokich prowizji dla pośredników i wysokich kosztów pozostałych tego rodzaju kanałów dystrybucji można wnioskować, że takie oferty są ekonomicznie szkodliwe z punktu widzenia konsumenta.

Słowa kluczowe na najniższym poziomie, bez jasnych danych. Dużo gorącego powietrza!

@Lukas001; wykorzystaj dobre możliwości, jakie oferuje wysoki stopa procentowa dla oszczędzających. Przy obecnych stopach procentowych na rynku trudno znaleźć porównywalne, a przede wszystkim bezpieczniejsze, inwestycje z podobnie - obecnie - dobrą stopą oprocentowania.

Napisany przez ADMCI4
... wysokie stawki oprocentowania są DZIŚ korzystne dla oszczędzających, a złe dla kas oszczędnościowo-budowlanych. Jeśli to możliwe, należy wykorzystać jak najwyższą stawkę oszczędzania! Obecnie trudno znaleźć lepsze i bezpieczniejsze lokaty. Ponadto - w zależności od warunków i przypadku - środki są dostępne stosunkowo krótkoterminowo (3 miesiące). To naprawdę bardzo miła deklaracja połączona z jasnym instruktażem działań. Nie da się lepiej! Dziękuję za to. Wygląda na to, że mam jednak pewne pojęcie o finansach. Zaczęłem już wątpić w swoje rozumowanie. Jeśli chodzi o prowizje, mogę to być w stanie wyjaśnić: Im wyższa suma budżetu budowlanego, tym wyższa prowizja. Zazwyczaj pobierane jest od 1% do 1,6% sumy budżetu budowlanego jako prowizja. I tak jak napisał BerndR, uważam to za dość niejasne i dość drogie dla oszczędzającego. Ale z drugiej strony, przy odpowiednim okresie posiadania, prowizja zostanie zwrócona. Tak to przynajmniej zrozumiałem. Z pozdrowieniami i wielkim uznaniem dla wszystkich specjalistów tutaj Lukas

Napisany przez obelix

...Im wyższa suma oszczędności budowlanych, tym wyższa prowizja. Zwykle pobiera się 1% do 1,6% sumy oszczędności budowlanych jako prowizję.

Dokładnie, przy czym kursy z opłatą 1% zamykają znaczącą przewagę. 1,6% nie da się zrealizować lub tylko trudno. Zrozumiałe.

Cytat od Lukas001

I jak napisał BerndR, uważam to wszystko za dość nieprzejrzyste i dość drogie dla oszczędzającego. Ale z drugiej strony, przy odpowiednim okresie trzymania, prowizja jest zwracana. Tak to zrozumiałem przynajmniej.

Ponownie: Prowizja dla pośrednika jest nieistotna dla klienta. Decydujące są koszty związane z zawieraniem umowy, na przykład opłata manipulacyjna.
Nic w tym nie jest niejasne. Koszty nie mogłyby być przedstawione jasniej niż w warunkach umowy. Łatwe i szybkie do zrozumienia dla każdego: Opłata manipulacyjna wynosi (np.) 1% sumy oszczędności budowlanych.

Jeśli występują dodatkowe koszty, są one również wymienione.

Fakt, że kasy oszczędności budowlanych uwzględniają i obliczają swoje ogólne koszty w warunkach bauspar-/tarifbedingungen podlegających zatwierdzeniu jest jasny. Klienta obowiązują jednak tylko koszty wymienione w warunkach umowy.

Właśnie stare ceny, jak w Państwa przypadku, oferują możliwość zwrotu opłaty manipulacyjnej w określonych warunkach. Pośrednik oczywiście nie musi zwracać swojej zasłużonej prowizji.

Przeważnie emerytowany pośrednik tego wspomnianego starego funduszu ma niższą prowizję niż ten, którą otrzymałby teraz przy obecnym zakończeniu.

Osobiście uważam za absolutnie słuszne, że usługodawca (pośrednik) otrzymuje wynagrodzenie za swoją pracę. Tak samo jak piekarz, rzemieślnik lub każdy inny, kto udostępnia swoją siłę roboczą.

Napisany przez BerndR
Możesz przeczytać komentarz Gerda tutaj w tej dyskusji; moim zdaniem jest bardzo trafny:
Jeśli poświęci się czas i wysiłek na przynajmniej oszacowanie tych produktów oszczędnościowych, zazwyczaj nie wychodzi z tego zbyt wiele mądrego:

viewtopic.php?t=3710

Napisany przez obelix

Możesz przeczytać komentarz od Gerd w tej dyskusji; moim zdaniem trafia on w sedno sprawy:
Jeśli poświęcisz czas i wysiłek na przynajmniej wstępne oszacowanie tych produktów oszczędnościowych, z reguły nie dostaniesz zbyt wiele dobrego:

viewtopic.php?t=3710

To wszystko jest w porządku, jednak każdy przypadek jest inny, co wydaje się, że nie rozumiesz. Tam chodziło o przykład finansowania, czyli dokładne przeciwieństwo tego, co jest pytaniem tutaj (oszczędzanie).

Uogólnianie i używanie niepasujących słów kluczowych bez wystarczającej wiedzy fachowej wydaje się być twoim sposobem działania.

W omawianym tu konkretnej sprawie, umowa oszczędnościowo-budowlana jest dla oszczędzającego - obecnie - bardzo dobrą inwestycją. O to chodzi.

Napisany przez ADMCI4
Wygląda na to, że nie do końca zrozumiałem pojęcia prowizja i opłata za zamknięcie, ponieważ myślałem, że oba pojęcia są tożsame. Faktycznie w moich dokumentach jest napisane, że opłata za zamknięcie w wysokości 1% sumy oszczędności kredytowej zostanie zwrócona po co najmniej siedmiu latach. Nie ma tam jednak mowy o prowizji.

A skoro jak się zdaje mam bardzo korzystną umowę - jak wspomnieli Obelix i inni tutaj - to niech doradcy z firmy BHW również przysługuje prowizja.

Napisany przez BerndR
No cóż, jeśli ufasz sprzedawcom; to nie mój problem.

Ja trzymam się z daleka od tych wszystkich sprzedawców; to mówi już zdrowy rozsądek.

Napisany przez obelix

jeśli ufasz sprzedawcom; to nie mój problem.

Wygląda na to, że nie jesteś w stanie poprzeć swoich twierdzeń faktami. Może to wystarczać przy barowym stole, tutaj jednak chodzi o konkretne pytania i - możliwie - odpowiednie, poprawne odpowiedzi.

Nie napisałem tego nigdzie. Z drugiej strony, w większości przypadków nie mam powodu, by nie ufać sprzedawcom. Też zaufam np. sprzedawczyni w piekarni do posiadania niezbędnej wiedzy fachowej. Mimo to staram się samodzielnie ocenić sytuację, z całych sił. Wy, natomiast, jak widać, nie jesteście w stanie tego zrobić w tym przypadku. Jak już wspomniałem, może to wystarczać przy barowym stole.

Cytat od BerndR

Unikam tych wszystkich sprzedawców szerokim łukiem; to sugeruje zdrowy rozsądek.

Jeśli zastanowisz się głębiej nad tym stwierdzeniem, być może i ty znajdziesz rozwiązanie.

Każdy sprzedaje samego siebie codziennie. Na swój sposób. To, że w każdej branży istnieje kilku, zwykle bardzo nielicznych, czarnych owiec, jest nieuniknione.

Większość sprzedawców, zwłaszcza tych z dziedziny usług finansowych, mam tu na myśli m.in. doradców ubezpieczeniowych, oszczędnościowych, inwestycyjnych czy pośredników, jest dobrze wykształcona i nie traktuje klienta jako jednorazową ofiarę.
Jeśli tak jest, te osoby bardzo szybko znikają z rynku.

Napisany przez ADMCI4
Jeśli mam być szczerzy, to w ogóle nie ufam tym ludziom. Dokładnie dlatego zarejestrowałem się tutaj, ponieważ tutaj mogę otrzymać niezależne porady. Logiczne, tutaj nikt nie może na mnie zarobić. Mój rzekomo poważny doradca bankowy zalecił mi, aby w żadnym wypadku nie zwiększać rat oszczędnościowych, po tym jak skonsultował się z szefem. Zamiast tego chcieli wcisnąć mi plan oszczędnościowy na mieszkanie. Raport Finanztest mówi o planie oszczędnościowym na mieszkanie jako o drogim oszustwie! Bardzo zła opinia o tych ludziach i brak zaufania, jakie im się towarzyszy, są zrozumiałe. Ja sam czuję się tak, jakby próbowali mnie jasno oszukać, a nie doradzić mi tak, jak byłoby dla mnie najlepiej.

Napisany przez BerndR
Finanztest krytykuje: Doradztwo w sprawie umów oszczędnościowych w Postbanku jest złe - Praca & Kariera - Bild.de

DER SPIEGEL*6/1996 - Armia Pocieszeń

Napisany przez Naseweis
Witaj, Łukaszu,

chciałbym jeszcze raz podsumować.

Zawarta przez Ciebie umowa debetu w BHW obecnie przynosi Ci dobrą stopę zwrotu. Oznacza to, że możesz kontynuować oszczędzanie umowy, aż saldo nie osiągnie kwoty oszczędności budowlanych.

Informacji dotyczących możliwości zwiększenia wpłaty możesz dowiedzieć się wyłącznie z warunków oszczędności budowlanych. Ponieważ nikt na forum nie zna tych warunków, nie można udzielić na ten temat wiążącej odpowiedzi.

W przypadku niektórych umów debetowych zawsze można dokonywać dodatkowych wpłat. W innych możliwa jest tylko standardowa oszczędność, a na dokonanie dodatkowych wpłat wymagane jest zezwolenie BHW.

Prowizje w kasach oszczędnościowo-budowlanych są obliczane na podstawie opłat związanych z zawarciem umowy. Jednakże nie ma tutaj żadnej zniżki, jeśli umowa oszczędności budowlanych została zawarta bezpośrednio przez internet.

W przypadku starych umów BHW, nawet jeśli zrezygnujesz z pożyczki, otrzymasz zwrot pełnej opłaty za zawarcie umowy. Ponadto otrzymasz bonusową wypłatę.

Mogę jedynie doradzić skontaktowanie się z odpowiednim doradcą BHW. Może on udzielić pożądanych informacji.

W przeciwnym razie po prostu zadzwoń do BHW w Hameln - https://www.bhw.de/content/kontakt_telefon.html

Od ponad 25 lat pośredniczę w zawieraniu umów oszczędnościowo-budowlanych dla BHW i jak dotąd nie słyszałem od klientów, że BHW odmówiło udzielenia informacji na temat ich obowiązujących umów.

Pozdrawiam serdecznie!
Norbert Uhrig

Napisany przez C. Andreas

Dlaczego w ogóle trzeba kontynuować zapytania?

Czas to również pieniądze; poza tym każdy, kto zna rynek, wie, że te produkty oferowane na miejscu z wysokimi prowizjami nie są konkurencyjne.

Osobiście zawarłbym wyłącznie BSV u uznanej firmy internetowej;
i nawet wtedy tylko wtedy, gdy są dostępne państwowe dopłaty, a oszczędzanie jest przeznaczone wyłącznie na późniejsze finansowanie.

A potem zamknij oczy i zobacz, co później wyjdzie z tego magicznego pudełka.

Jak sugerują niezależni doradcy finansowi (maklerzy) - tak jak powyżej - są oni oczywiście tak samo uzależnieni od prowizji, jak poszczególni pośrednicy.

To, że współpracuje się z tak wieloma firmami, to tylko marketing;
organizacyjnie to w ogóle nie jest możliwe.

Makler zwykle skupia się także na jednym produkcie, który zapewnia mu ponadprzeciętne prowizje.

Agencje ratingowe, które oceniają takie produkty maklerskie, są opłacane przez organizacje maklerskie;
w ten sposób niektóre produkty maklerskie stoją bardzo dobrze; korzystne oferty od niezależnych ubezpieczycieli czy banków nie są nawet brane pod uwagę.

co za nonsens...........

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata