Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Nie dostaję już pieniędzy!

Napisany przez JH08
Cześć!

Zwracam się do tego forum, ponieważ jestem już zdezorientowany. Mam nadzieję, że ktoś mi tutaj pomoże.

Jestem 24-letnim Belgijczykiem, który pracuje i mieszka w Niemczech od marca 2013 roku. Od września 2014 roku mam problemy finansowe. Pokryłem debet na swoim koncie od września do listopada za pomocą karty kredytowej i wykorzystałem ją do kwoty 2 500 €. W rezultacie w listopadzie praktycznie zamknięto mi kartę kredytową (limit został obniżony do 0).

Po zapytaniu w moim banku Sparkasse dowiedziałem się, że było to spowodowane moją słabą zdolnością kredytową. Od września prowadzenie konta było również słabe. Nigdy nie aktywowałem debetu.

Bank Sparkasse nie udziela mi już pieniędzy. Nie przysługuje mi debet ani (kolejny) kredyt. (Informacja: Mam mały kredyt w wysokości 2 350 €).

Próbowałem szybko wziąć różne małe kredyty online. Otrzymałem tylko odmowy. Nawet w trakcie osobistego spotkania w banku Sparkasse nic nie wyszło.

Moje dochody (netto 1 885 €) przewyższają moje miesięczne wydatki w wysokości około 1 550 € (wliczając jedzenie, itp.). Dlatego co miesiąc mam nadwyżkę finansową wynoszącą ponad 300 €, dzięki czemu nie martwię się, że nie zdołam spłacić debetu wynoszącego około 2 000 € w ciągu roku.

Problem polega na tym, że w tej chwili nie mam możliwości dostępu do środków pieniężnych. Moja wypłata za grudzień spowodowała, że debet na moim koncie zmniejszył się do -800 €. Jednak nie mając debetu, nie mogę uregulować kolejnych rachunków, opłacić czynszu ani kupić jedzenia. Zostaje mi tylko możliwość pożyczenia pieniędzy od przyjaciół i znajomych, czego nie chcę nadużywać.

Moje pytanie:
Co mogę zrobić, aby szybko zdobyć pieniądze? Na przykład debet umożliwiłby mi utrzymanie płynności finansowej i powrót do dodatnich liczb stopniowo. Do sierpnia sprawa byłaby załatwiona. Jednak bank Sparkasse nie przyznaje mi debetu. Czy ma sens pójście do innego banku? Uważnie sporządziłem mój budżet, więc mogę udokumentować tę miesięczną nadwyżkę.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

czy ja dobrze rozumiem... wypłaciłaś gotówkę z karty kredytowej i wpłaciłaś ją na swoje konto bieżące?

To oszustwo (nawet jeśli w większości przypadków nie składa się zawiadomienia). Jeśli bank tak wpisał to do Bazy Danych Kredytowych (nadużycie karty kredytowej), to przez najbliższe lata będziesz miała z tym spory problem.

To prawdopodobnie powód, dlaczego bank nie okazuje Ci współczucia... W tej sytuacji nawet nie muszą tego robić... W przypadku spłaty debetu byłoby inaczej.

Widzę tutaj właściwie tylko opcję kredytu bez sprawdzania w BIK... Alternatywnie, możesz zapytać w JobCenter czy mogą udzielić Ci pożyczki, ponieważ jesteś niewypłacalna i faktycznie nie mogłabyś nawet kupić jedzenia.

Pozdrawiam, escorpio

Napisany przez JH08
Cześć Escorpio,

po pierwsze, dzięki za odpowiedź! Po drugie, chciałbym tylko powiedzieć, że mój przyjaciel napisał pierwszy wpis, co tłumaczy różnicę w stylu pisania.

Dzisiaj miałem spotkanie w inim banku, i wygląda na to, że jest stosunkowo dobrze. Wszystko im wyjaśniłem w szczegółach, i twierdzą, że mogą znaleźć rozwiązanie. To już jest na początek pozytywne.

Chciałbym się zapytać, czy mogę poprosić Sparkasse o usunięcie tego negatywnego wpisu z Bazy Danych Schufa? Nie wiedziałem, że nie wolno było robić tego z kartą kredytową, dopóki nie odpowiedziałeś tutaj. Czy widzisz jakieś wyjście?

Pozdrawiam, JH

Napisany przez Suxxess
Istnieje jeszcze jedno rozwiązanie, a mianowicie kredyt pracodawcy. Musiałby on jednak naliczyć Ci normalne odsetki, ponieważ w przeciwnym razie Urząd Skarbowy zainteresowałby się tą sprawą, ale taka opcja byłaby możliwa. (Zawsze lepiej niż gdyby wierzyciele zaczęli sobie narzucić tytuł wykonawczy i zajmowali konto bezpośrednio) Można by rozważyć tę możliwość, chociaż oczywiście nie wyglądałoby się najlepiej w oczach pracodawcy, ale to jedna z opcji. W przypadku zapisów w Biurze Informacji Gospodarczej, jeśli coś jest tam wpisane, to zostaje tam. Wynik punktowy poprawia się z czasem, ale usunięcie wpisu raczej nie wchodzi w grę. Czy mogę zapytać, jak udało Ci się wydać 2500 € w ciągu 4 miesięcy, skoro deklarujesz, że możesz spłacać 300 € każdego miesiąca? Jeśli były to na przykład pilne naprawy samochodu lub pralki, to oczywiście jest zrozumiałe, że były potrzebne. W przeciwnym razie istnieją też doradztwa dla dłużników, które mogą Ci pomóc.

Napisany przez bananalars01

Hej,

czy dobrze cię rozumiem... wypłaciłeś gotówkę z karty kredytowej i wpłaciłeś ją na swoje konto osobiste?

To oszustwo (nawet jeśli w większości przypadków nie składa się z tego zawiadomienia). Jeśli bank tak wpisał to do bazy Schufa (nadużycie karty kredytowej), będziesz miał trochę kłopotów przez najbliższe lata.

Pozdrawiam, Escorpio

dlaczego miałoby to być oszustwem? Nie rozumiem.

Karta kredytowa ma ustalone limit kredytowy, dzięki czemu można zrobić wszystko, co się chce: kupić komputer, zarezerwować lot czy też wypłacić gotówkę (i nie ma znaczenia, czy wypłacasz ją za granicą czy w kraju).

Jeśli bank zatwierdził limit kredytowy, to nie jest to oszustwo, lecz zupełnie normalne korzystanie z karty.

Napisany przez Suxxess
Przejażdżka na kredytówce - Encyklopedia Marjorie-Wiki

viewtopic.php?t=6837

viewtopic.php?t=7942

Klient uzyskuje w ten sposób od swojego banku kredyt bez odsetek, który nie odpowiada warunkom karty kredytowej. Dlatego też możliwe jest to tylko przy wykorzystaniu debetu lub karty kredytowej z możliwością spłaty w ratach. Ponadto szkodzi to bankowi, ponieważ traci on na odsetkach od salda bieżącego, co przy większej kwocie przez kilka miesięcy może już stanowić pokaźną sumę. Ponadto jest to naruszenie umowy, co może pociągnąć za sobą dodatkowe roszczenia cywilne.

Obecnie jest to jedno źródło informacji. Brzmi to jednak również logicznie.

Napisany przez Birgit
Cześć,

oczywiście można wypłacać gotówkę z bankomatu za pomocą karty kredytowej.
Dlaczego miałoby to być karalne?

To przecież zalety posiadania karty kredytowej.
Dzięki niej można korzystać z wszystkich bankomatów i płacić bezgotówkowo.
Dzięki temu nie jest się zależnym od bankowych grup bankomatowych.

To są argumenty, którymi firmy kart kredytowych reklamują się.

Tylko trzeba pamiętać, że tę gotówkę nie wolno wpłacać na swoje konto.

Napisany przez Suxxess

Nie wolno wpłacać tej gotówki na swoje konto.

Ale oczywiście wolno to robić, o ile nie wyrządza się tym bankowi szkody ekonomicznej. Innymi słowy bank nie traci na odsetkach za debet ani nie musi płacić odsetek od salda.

Ale ogólnie masz oczywiście rację. Po prostu nie wolno czerpać korzyści z odsetek poprzez dłuższy termin płatności kartą kredytową.

Napisany przez JH08
Chciałbym podziękować wszystkim za wasze odpowiedzi! W międzyczasie na szczęście znalazłem rozwiązanie w Spardabank. Wysłuchali mojej historii i postanowili mi pomóc. Czynnik ludzki odegrał tu bardzo dużą rolę.

Pozdrowienia,

JH08

Napisany przez Klabautermann
Dobrze, że znalazłeś rozwiązanie. Mam nadzieję, że nie wpadniesz tak szybko z powrotem w debet.

To, czego jeszcze do końca nie rozumiem: Czy nie wolno mi wypłacić pieniędzy z karty kredytowej, aby wpłacić je na moje konto, bo bank straci na tym odsetki? Ale mogę wypłacić pieniądze i zrobić nimi zakupy, tak? W końcu to moje pieniądze i nie może być przestępstwem, jeśli przekładam swoje pieniądze z miejsca na miejsce. Na przykład mam kartę kredytową w innym banku niż moje główne konto. Czy mogę przemieszczać pieniądze między nimi według własnego uznania?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata