Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zainwestować 100 000 euro - jak, gdzie?

Napisany przez Jayston
Cześć, jestem jeszcze dość młody (25 lat) i obecnie studiuję (jeszcze maksymalnie 1,5 roku) i chcę zainwestować 100 000 €, które udało mi się zaoszczędzić w ciągu ostatnich lat dzięki własnej ciężkiej pracy. Tutaj nie chodzi o pieniądze od mamy i taty (choć zawsze mnie bardzo wspierali!). Moje dotychczasowe doświadczenie ogranicza się do kont oszczędnościowych i faktu, że od moich rodziców zawsze usłyszałem: wszystko (akcje, fundusze, ubezpieczenia itp.) jest złe poza lokatami, kontami oszczędnościowymi i nieruchomościami w celach mieszkalnych. Ponieważ widzę to nieco bardziej zróżnicowanie, obecnie czytam kilka książek i pytam tutaj o (mam nadzieję) opinie ekspertów. Dodatkowo skorzystam z porady planisty finansowego... Cele inwestycyjne: Chcę, aby pieniądze były bezpiecznie ulokowane. Oznacza to, że za 10 lat powinny być warte tyle, ile są obecnie. Nie szukam ogromnych zysków, chcę po prostu pokonać inflację i przede wszystkim mieć pewność przed ewentualnym supergau (naprawdę nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że w chwili obecnej wrzucanie tak wielu pieniędzy na rynek nie jest dobre...). Horyzont inwestycyjny: Krótki - średni Dostępność: Chciałbym móc skorzystać w razie potrzeby z części pieniędzy (takie jak lokata terminowa), ale 50-70% prawdopodobnie nie będę potrzebował w najbliższych 10 latach... Następnie, jeśli będę nadal mógł oszczędzać, zakup nieruchomości byłby dla mnie opcją... Preferencje ryzyka: Dla mnie najważniejsza jest bezpieczeństwo i zachowanie wartości! Po przeczytaniu książki (Przewodnik gwiazdowy - Inwestowanie z wyprzedzeniem - ale pewnie) mam zamiar podzielić pieniądze na trzy części: 1/3 w dobre/premium akcje, 1/3 w fundusz nieruchomościowy lub złoto (nie mam pojęcia, co jest lepsze, ani czy w ogóle dobrze to zrozumiałem) i 1/3 na koncie oszczędnościowym. Jak zainwestowaliby Państwo te pieniądze? Co by mi Pan/Pani polecił/a? Od czego by mi Pan/Pani odradzał/a? Dziękuję bardzo za wskazówki i wyjaśnienia

Napisany przez Sergio
Jeśli jesteś tak pewny, to wszystko jest w miarę w porządku. W wyborze między funduszami nieruchomości a złotem, dla mnie wygrywa metal szlachetny. Być może ktoś ma inne zdanie. Z akcjami Premium trzeba uważać. Nie każda akcja sprzedawana jako Premium jest naprawdę ekskluzywnie pozycjonowana. To dużo pracy. Zanim kupisz akcje, powinieneś poświęcić trochę czasu tylko na temat akcji i giełdy. W przypadku kont oszczędnościowych porównanie zazwyczaj wystarcza - ważne jest tylko, aby dostawca był godny zaufania.

Napisany przez Jayston
Dziękuję za odpowiedź. Jednakże nie jestem wcale pewien. To, co mam na myśli w tej chwili, to tylko to, co wydaje mi się najlepsze po przeczytaniu książki, ale może się zdarzyć, że wiele rzeczy źle zrozumiałem lub tylko częściowo. Uspokaja mnie jednak fakt, że to, co napisałem, nie wydaje się być kompletną bzdurą.

Napisany przez 2Bolitho
To na pewno nie jest absurd. ... i nie ma nic przeciwko dalszemu pogłębianiu wiedzy. :-) Jeśli nie jesteś pewien, to wspomniane trzecie można podzielić jeszcze raz. Dla 100 000 kwota 1/6 jest odpowiednia na inwestycje w surowce i Fundusze inwestycyjne. Mając wysoki poziom płynności (1/3 na kontach oszczędnościowych jest wysokim poziomem dla mnie), warto zastanowić się nad oczekiwaną inflacją. W artykule wspomina się o dużej ilości pieniędzy na rynku, a jednocześnie wyraża się chęć pokonania inflacji. Zazwyczaj udaje się to z aktywami rzeczowymi przy wyższej inflacji.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, w zasadzie w przypadku zasadnych inwestycji nie stawiałbym pytania czy, ale raczej jak można je optymalnie połączyć. W przykładzie z złotem i funduszami inwestycyjnymi w nieruchomościach można zasadniczo wziąć obie możliwości. Dlaczego rezygnować z zalet jednej klasy aktywów? Osobiście obecnie nie zdecydowałbym się na żadną z nich. Złoto jest dla mnie zbyt drogie. Być może warto zainwestować w nie, jeśli obawiasz się hiperinflacji. Ale z perspektywy biznesowej (kup tanio, sprzedaj drogo) sprzedawcy złota na pewno obecnie robią dobre interesy. Jestem jednak sceptyczny co do kupujących. To tylko moje osobiste zdanie. Fundusze inwestycyjne w nieruchomościach znajdują się w kryzysie systemowym. Chociaż zasadniczo uważam tę formę inwestycji za dobrą, obecnie wolę trzymać się ostrożnie z dala, aż ta branża ponownie nabierze klarownego kursu. Więcej na ten temat i inne interesujące tematy można znaleźć tutaj: www.finanzdeutsch.de Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ProperSoul
Chciałbym powstrzymać się od udzielania porad i wskazówek, ponieważ moi poprzednicy wykonali tutaj bardzo dobrą pracę. Chciałbym tylko coś powiedzieć na temat Złoto jest zbyt drogie. Czytam ten zdanie ciągle. I to od ponad 12 miesięcy, gdy cena złota była jeszcze daleko poniżej poziomu 1000 euro. Już wtedy wielu ludzi przepowiadało, że cena złota spadnie. Ci ludzie wciąż czekają na spadek ceny złota. Jeśli planujesz inwestować w złoto, powinieneś wiedzieć jedną rzecz: zawsze kupuj poniżej 10 000 euro. Gdy kupujesz złoto za wartość powyżej 10 000 euro za jednym razem, twoje dane są rejestrowane. Poniżej 10 000 euro wszystko odbywa się anonimowo i urząd skarbowy nic nie wie. Na koniec jeszcze jedna rzecz, która zawsze przypomina mi o stabilności wartości złota: w latach 20. za uncję złota można było kupić dobry garnitur męski. To samo dotyczy dzisiaj, podczas gdy waluty straciły znacząco na wartości (dolar amerykański) lub zostały całkowicie zastąpione (np. reformy walutowe w Niemczech i Europie). I tak niestabilne i chwiejne jak wciąż są gospodarka światowa i świat finansów, moim zdaniem zawsze należy trzymać rezerwę w postaci metali szlachetnych. Ale jak już wspomniałem, to tylko moja osobista ocena. Pozdrowienia

Napisany przez habari
Ja zalecam inwestowanie w Fundusze inwestycyjne. Fundusze są bezpieczne w przypadku niewypłacalności, elastyczne i dochodowe. Długoterminowa lokata w fundusze oferuje wyższe stopy zwrotu niż inne formy inwestycji. Ostatecznie kluczowa jest właściwa selekcja funduszy. Fundusze powinny być szeroko rozproszone (globalne fundusze akcyjne / fundusze mieszane / fundusze krajów wschodzących). W wolnym sklepie funduszy lub pośredniku funduszy w internecie można uzyskać prawie wszystkie fundusze z 100% rabatem zakupu, czyli bez opłaty za emisję. Poprzez tych dostawców funduszy można łatwo otworzyć konto w banku depozytowym online. Niektórzy pośrednicy zwracają nawet opłaty za prowadzenie konta powyżej określonej kwoty inwestycji lub otrzymują premię lojalnościową. Warto porównać dostawców na stronie www.fondsshop-vergleich.de.

Napisany przez 2Bolitho
habari pisze: Inwestycje długoterminowe w fundusze oferują wyższe stopy zwrotu niż inne formy inwestycji.
To stwierdzenie warte uwagi. Czy mógłbyś to bliżej wyjaśnić? A dlaczego wszyscy nie inwestują w fundusze w takim razie? ... Bez urazy, ale proszę unikać takich ogólników. Chodzi przecież o sumę 100 000 EUR.

Napisany przez Jayston
Dziękuję za wiele kolejnych odpowiedzi... Jak mogę znaleźć odpowiednie fundusze dla siebie? Dotychczas przeglądałem strony internetowe Postbanku i Diby, a następnie wyszukiwałem odpowiednie fundusze w Google. Trochę udało mi się dowiedzieć, ale czy mogę podjąć właściwą decyzję na tej podstawie, tego nie wiem... Jak mogę lepiej znaleźć odpowiednie dla siebie fundusze? Czy istnieją (inne) strony internetowe, takie jak ta podana przez habari www.fondsshop-vergleich.de ?! Dotychczas trafiłem na następujące fundusze, które brzmią interesująco: PB Grundbesitz europa PB Europafonds Renten Postbank Strategie Protekt Plus II Carmaignac Investissement

Napisany przez 2Bolitho
Na stronie finanzen.net znajdziesz wiele informacji na temat akcji, notowań giełdowych, funduszy inwestycyjnych, giełdy, walut. Odnajdziesz także wiele informacji o funduszach inwestycyjnych. Możesz zajrzeć na stronę DAB Bank lub comdirect. Przed rozpoczęciem inwestycji najlepiej jest stworzyć strategię (akcje, surowce, obligacje, ...) i dokładnie ją przemyśleć. Jak najlepiej rozłożyć swoje inwestycje zależy od indywidualnych preferencji, każdy zasugeruje Ci coś innego.

Napisany przez 2Bolitho
Jayston pisze: PB Grundbesitz europa PB Europafonds Renten Postbank Strategie Protekt Plus II Carmaignac Investissement
Znajdą się ciekawe inwestycje w Carmaignac Investissement. Nie mam dobrego zdania o Postbank, nie znając jej szczegółowo. Fundusze nieruchomościowe i obligacji zależą od osobistej strategii inwestycyjnej. Sprawdź fundusze DJE. Home — DJE Kapital AG

Napisany przez Eigenheim
Jak to wygląda z inwestycjami w odnawialne źródła energii, na przykład w farmy wiatrowe. Czy jest to zalecane? Na co należy zwrócić uwagę? Przy inwestowaniu w złoto istnieje dodatkowe ryzyko walutowe ze względu na wysoką cenę (obecnie jest dużo drukowanych dolarów). Czasowanie, czyli moment wejścia na rynek, jest bardzo ważny przy inwestycjach w akcje i fundusze akcyjne. Kiedyś zalecano kupić i trzymać akcje, jednak obecnie lepiej regularnie sprawdzać sytuację i ustalać poziomy wyjścia i wejścia... musisz się tym zająć i ponieść ryzyko utraty pieniędzy... Zapytaj swoich rodziców, czy stracili już pieniądze na akcjach i funduszach. Aby przejść obecne inflacyjne cele inwestycyjne, wystarczy raczej lokata terminowa na rachunku oszczędnościowym (ale obecnie nie zalecałbym terminów dłuższych niż jeden rok). Pozdrowienia Roland

Napisany przez EuroPaule
habari pisze: Zdecydowanie polecam inwestycję w Fundusze inwestycyjne. Fundusze są bezpieczne pod względem upadłości, elastyczne i opłacalne. Długoterminowa inwestycja w fundusze zapewnia wyższe stopy zwrotu niż inne formy lokowania kapitału.
Cześć, Według mnie jest to zbyt ogólnikowe i nie do końca prawdziwe. Fundusze to nic innego jak forma prawna, dzięki której można dokonywać inwestycji nawet małymi kwotami (dla bezpośrednich inwestycji np. w akcje nawet 100 000 euro może być zbyt mało = bardzo ryzykowne). W tym kontekście są super pomysłem. Jednak sukces inwestycyjny zależy tylko od tego, co jest w środku funduszu. I istnieje co najmniej tyle katastrofalnych przykładów, co super udanych! Więc: Fundusze są sensownym opakowaniem. Ale to, co w środku, się liczy! Cytat autorstwa Jaystona Jak mogę znaleźć odpowiednie fundusze dla siebie. Do tej pory przeglądałem strony internetowe Postbanku i Diby, a następnie szukałem odpowiednich funduszy w Google. Udało mi się trochę ustalić, ale czy mogę podjąć właściwą decyzję na tej podstawie, nie wiem... Jak mogę lepiej dotrzeć do odpowiednich funduszy dla siebie? Czy istnieją też (inne) strony internetowe, takie jak ta udostępniona przez habari www.fondsshop-vergleich.de ?! Na początku procesu wyboru nie może być narzędzia. Powinien pojawić się cel inwestycyjny, a następnie pytanie, jaką strategią inwestycyjną można go najlepiej osiągnąć. UWAGA: Nie ma prostego rozwiązania!! Najpierw powinieneś zastanowić się, które segmenty inwestycyjne chcesz wykorzystać (akcje, obligacje, nieruchomości, surowce itp.) i jak chcesz je rozdzielić. Dopiero potem pojawia się pytanie o odpowiednie fundusze. Przykład: 40% Całego kapitału powinno być zainwestowane w akcje. Połowa z nich w duże europejskie przedsiębiorstwa (standardowe spółki lub blue-chipy). Teraz zaczyna się poszukiwanie odpowiednich funduszy. Bardzo dobrą stroną do tego celu jest www.morningstarfonds.de. W kategorii Akcje Europa Standardowe można znaleźć odpowiednie fundusze do realizacji swojej strategii. Oczywiście, to wymaga pracy. Ale chodzi przecież o coś ważnego... . Cytat autorstwa Jaystona Do tej pory natrafiłem na następujące fundusze, które brzmią interesująco: PB Grundbesitz Europa PB Europafonds Renten Postbank Strategie Protekt Plus II Carmaignac Investissement Fundusze Postbanku do tej pory nie wyróżniły się szczególną jakością. Podobnie fundusze Deka i Union Investment zazwyczaj można przesunąć na dalsze miejsca na liście priorytetów. Carmignac jest obecnie obok Ethna Aktiv jednym z najbardziej popularnych funduszy. Nie bez powodu. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, przeczytaj najlepiej ten artykuł na ten temat. Zawsze należy rozłożyć ryzyko, nawet jeśli decydujesz się na fundusze zarządzające majątkiem. Bez względu na to, jak dobrze mogą wyglądać dzisiaj. Piękno przemija. Pozdrawiam, Paule

Napisany przez Fabian1985
Chciałbym zainwestować moje pieniądze tutaj. Krótko po utworzeniu funduszu zakupiłem tam za 20000 euro i do dziś uzyskałem 7% zysku. Strona internetowa: KBG-Athene Portfolio UI - KBG-Beratung Fundusz: Universal-Investment - Fonds-Details Film promocyjny firmy: YouTube - Geld schläft nicht - KBG-Beratungsgesellschaft Mam nadzieję, że udało mi się pomóc! Pozdrowienia, Fabian

Napisany przez CFO
@fabian1985 ... ale zacząłbym od przeczytania drobnych druków znajdujących się w 65-stronicowym broszurze sprzedażowej, ale też zawartych dla leniwych czytelników w trzystronicowym arkuszu informacyjnym: https://www.universal-investment.de/F...eet_A0YJF7.pdf Opłata za emisję wynosiła 5%, opłata za zarządzanie 1,69%, wynagrodzenie dla doradcy 0,2%, a opłata za prowadzenie konta 0,1%. Razem daje to: 6,99%. Przy aktualnej stopie zwrotu BVI wynoszącej 7,88%, na koniec pozostaje 0,89% - to przy ryzykownych inwestycjach. W rezultacie miałbym - przy ryzyku - prawie 1% rocznie. Istotnie są lepsze inwestycje o mniejszym ryzyku. Pozdrawiam, CFO

Napisany przez 2Bolitho
Nuż, ze względu na opłatę za nabycie jednostek otrzymuje mniej udziałów. W rezultacie zainwestowany kapitał jest niższy. Co oznacza, że wynik finansowy wpływa tylko na niższy kapitał. Warto zastanowić się, czy w ogóle coś zostanie. ... a jeśli nawet istnieje minimalna stopa zwrotu, to zostaje ona skutecznie zjedzona przez inflację.

Napisany przez EuroPaule
CFO pisze: Prowizja przy zakupie wynosiła 5%, opłata zarządcza 1,69%, wynagrodzenie doradcy 0,2% i opłata za skład papierów 0,1%. Razem: 6,99%. Przy obecnej stopie zwrotu BVI wynoszącej 7,88% pozostaje 0,89% netto - przy ryzykownym inwestowaniu. Zatem mógłbym - ryzykując - zarobić niecałe 1% rocznie. Istnieją zdecydowanie lepsze inwestycje o mniejszym ryzyku.
Cześć, Prowizję za zakup można zapłacić, ale nie trzeba. Jeśli się ją płaci, to powinna zostać potraktowana jako wynagrodzenie za dobrą (?) poradę. Czy należy ją uwzględnić w zysku z kilku miesięcy, to już kwestia punktu widzenia. Mówiąc o 7,88%, należy dodać, że są one oparte na NAV, czyli po odliczeniu bieżących kosztów. Fundusz jest zdecydowanie jeszcze zbyt młody, aby móc ocenić jego jakość. Patrząc tylko na DAX, w tym samym okresie można zarobić ponad 25%. Prawdziwa wartość funduszu pokaże się dopiero, gdy będzie mógł wykazać wynik w prawdziwym zaniku giełdowym. Ponieważ nie wyróżnia się on nadzwyczajną stopą zwrotu, jego zaletą musi być ograniczenie ryzyka. Dla mnie analizowany okres jest jeszcze zbyt krótki, aby zdecydować się na zakup funduszu. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez CFO
@Europaule Zgodnie z prospektem, opłaca się opłatę emisyjną, ponieważ mówi się tam: Cena emisyjna 113,27 Cena wykupu 107,88 między nimi - można liczyć jak się chce - jest 5%. 7,88% to nie jest wartość bazowa NAV, lecz wartość bazowa BVI i jest bez opłaty emisyjnej. Jeśli przeczyta się wymagania jayston dotyczące horyzontu inwestycyjnego (krótki/średni), dobrze jest obliczyć wyniki/koszty na jeden, maksymalnie dwa lata. Z volatylnością 6,4% ryzyko nie jest koniecznie niskie, ale niższe niż w przypadku indeksu giełdowego. Uważam również, że drugi rok może przynieść więcej jasności. W moich wyjaśnieniach chciałbym zwrócić uwagę, że w przypadku sprzedaży pod koniec lutego 2011 roku - przy założeniu stałej wydajności - podsumowując można spodziewać się niewielkiej 1% marży netto - to przy średnim ryzyku. Nie chcę tutaj prowadzić dyskusji na temat kosztów mieszanych funduszy. Największymi beneficjentami są na pewno emitenci. Sam mam kilka funduszy, jednakże traktuję je bardziej jako zabezpieczenie niż generatory zysku. Pozdrowienia CFO

Napisany przez EuroPaule
CFO pisze: W przypadku funduszy prowizję za emisję pobiera się od średniego prospectus, ponieważ tam jest napisane: Cena emisji 113,27 Cena wykupu 107,88 pomiędzy nimi - można liczyć jak się chce - jest 5%.
Hej CFO Tutaj nie ma prostej odpowiedzi. Tylko w praktyce cena emisji nie jest już warta więcej niż UVP w przypadku produktów finansowych. Banki kupują od KAG po cenie wykupu, która często jest nieco niedokładnie określana jako NAV. Ile wtedy jest na to naliczana prowizja, to sprawa między działem sprzedaży a klientem. Z mojego doświadczenia wynika, że w przypadku większości zakupów funduszy pobierana jest pełna prowizja. Może poza Deka i Union. Cytat od CFO 7,88% nie opierają się na NAV, tylko na BVI i bez prowizji za emisję. Chciałam powiedzieć, że wyniki są obliczane na podstawie ceny wykupu, która jest często niedokładna.... . Prowizja za emisję oczywiście nie jest uwzględniona tutaj. Ale opłata za zarządzanie i inne opłaty już tak. W rezultacie wspomniana wartość zwrotu (po pobranej prowizji) wzrasta do prawie trzech procent. Ale to nie wpływa na prawdziwość Twojego stwierdzenia dotyczącego relacji między zwrotem a ryzykiem Cytat od CFO Nie chcę tutaj rozpoczynać dyskusji na temat kosztów funduszy mieszanych. Głównymi beneficjentami są z pewnością emitenci . Sam również mam kilka funduszy, jednak bardziej jako zabezpieczenie niż jako źródło dochodu. Szczęśliwyemu, kto potrafi właściwie używać odpowiednich narzędzi. To wtedy rzeczywiście jest prawdziwy generatorek zwrotu . Wesołych Świąt i ciepłych stóp życzy EuroPaule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata